Čo môže byť lepšie ako si namazať čerstvé pečivo sladkou domácou marmeládou z jahôd.
Čo budeme potrebovať
- 0,5 kg jahôd
- 0,4 kg cukru krupice alebo kryštálu
- šťava z 1 veľkého citróna
Postup
- Jahody dobre umyjeme.
- Dáme ich misy a zasypeme ich polovicou cukru.
- Rozmixujeme tyčovým mixérom do hustejšej kaše.
- Celú zmes scedíme cez sitko do hrnca alebo do panvice.
- Šťavu v kastróli začneme variť na strednú teplotu, asi po piatich minútach pridáme zvyšok cukru.
- Rozmiešame a varíme asi ďalších desať minút.
- Občas zoberieme z povrchu penu.
- Pred koncom varu pridáme do jahodovej marmelády citrónovú šťavu.
- Marmeládu plníme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkom, poháre otočíme hore dnom.
Z jahôd sa dá urobiť lahodné smoothie , ktoré si môžete urobiť na niekoľko rôznych spôsobov, podľa nás.
Alebo si urobte vlastný domáci džús. K tomu je potrebný výkonný odšťavovač , vyberte si v našej recenzii.
Ak chceme z čerstvých jahôd pripraviť aj nejakú inú dobrotu, potom ich môžeme jahody použiť do pohárov, rôznych jahodových dezertov, alebo z nich pripraviť jahodovú penu alebo jahodový koktail .