Máte pocit, že vianočné sviatky sú len o prejedaní a sladkostiach? Ak túžite po zmene, potom vyskúšajte tento recept na vianočné pšeno guľôčky s mandľami, ktoré nielenže sú zdravé, ale aj neskutočne chutné a výdatné! Oživte si sviatočnú tabuľu niečím originálnym!
Čo budeme potrebovať
- 100 g pšeno
- 100 g mletých mandlí
- 40 g pistácií (nasekaných)
- ½ lyžičky kardamómu
- Štipka sódy
- Štipka morskej soli
- Kôra z ½ citróna
- 3 lyžice kokosového oleja (rozpusteného)
- 3 lyžice javorového sirupu
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžička citrónovej šťavy
Postup
- Rúru predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie
- Jáhly vložíme do mixéra a mixujeme, kým nezískame pšeničnú múku
- Vo veľkej mise prešľaháme pšeničnú múku, mleté mandle, kardamóm, sódu a soľ
- Vmiešame nasekané pistácie a citrónovú kôru a dáme bokom
- V malej miske prešľaháme rozpustený kokosový olej s javorovým sirupom, vanilkou a citrónovou šťavou a prilejeme ju k suchým ingredienciám
- Všetko zmiešame dohromady, aby vzniklo cesto
- Cesto necháme odstáť asi 10 min
- Rukami zo zmesi vytvarujeme asi 16 malých guličiek a dáme ich na vyložený plech
- Jemne ich stlačíme a sploštíme dlaňou
- Jáhlové guličky pečieme asi 15 minút do zlatohnedej farby
Inšpirujte sa ďalšími skvelými a zdravými receptami, ktoré vaše telo ocenia. Pochutnajte si na sladkých aj slaných dobrotách zo šmakúna alebo vyskúšajte ďalšiu zdravú alternatívu v podobe jedál s tempehom .
V žiadnom prípade svoje voľby nebudete ľutovať!