Existuje aj množstvo ďalších spôsobov, ako si uchovať jablká po celý rok. Prinášame vám iba niektoré z nich.
Jablčný ocot
Budete potrebovať
- 3 celé jablká alebo kúsky asi zo 6 jabĺk
- 2 lyžice cukru
- 3 hrnčeky prevarenej vody
- veľkú sklenenú nádobu
- papierová utierka a gumička
Postup prípravy
- Jablká umyte a nakrájajte ich na kúsky a vsypte ich do pripravenej nádoby.
- Zmiešajte cukor s 1 hrnčekom vody a zmes nalejte na jablká – pridajte viac vody, aby jablká boli celé ponorené asi 1 centimeter od okraja.
- Nádobu zakryte papierovou utierkou a zaistite ju gumičkou.
- Pokiaľ sa väčšina jabĺk dostala na hladinu vody, pridajte k nim veľké listy napríklad kapusty – zabránite tvorbe plesní.
- Nádobu umiestnite do teplej špajzy po dobu 2 týždňov.
- Potom zlejte vodu a kúsky jabĺk vyhoďte.
- Do rovnakej nádoby vráťte scedenú vodu späť, zakryte a opäť uložte do špajze.
- Po dobu 4 týždňov vodu občas premiešajte.
- Akonáhle po 4 týždňoch dosiahne ocot požadovanú kyslosť, nalejte ho do menších pohárov a môžete ho začať používať.