Uhorky nemusíte iba zavárať klasickým spôsobom. Môžete využiť aj soli alebo sušenie.
Nakladané kvašáky
Budete potrebovať
- väčšie uhorky
- kôpor
- listy viniča
- chrenové listy
- višňové listy
- chren
- 1 l vody
- 40 g soli
- veľké poháre na naloženie uhoriek
- klasické zaváracie poháre
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme nálev – vodu a soľ prevaríme a necháme vychladnúť.
- Medzitým si očistíme uhorky a nakrájame chren na kolieska.
- Do veľkého pohára, ktorý sme sterilizovali, vložíme list višne, chrenu a vínnej révy a paličku kôpru.
- Uhorky skladáme do pohára a prekladáme chrenom a listami s kôprom.
- Nakoniec zalejte pripraveným nálevom.
- Poháre uzavrieme tak, aby sa dostali von vzniknuté plyny – sáčkom s gumičkou, čistým plátnom alebo viečkom.
- Pohár vložíme na teplé miesto, aby sa rozbehol proces kvasenia – cca týždeň.
- Potom kvasáky vložíme do klasických zaváracích pohárov a zalejeme zvyšným nálevom.
- Poháre uzavrieme, varíme na 40 stupňov do doby, než sa viečko uchytí (nie dlhšie, aby sa nerozvarili).
- Necháme vychladnúť a uložíme do pivnice.