Alebo tiež známe ako Svätomartinské rožky s makom, sú starou dobrou českou klasikou, ktorá nikdy nikoho nemohla sklamať! Nadýchané cesto plné jemnej a krémovej náplne, je voľbou číslo jedna pre každé jarné a sviatočné maškrtenie!
Čo budeme potrebovať
- 150 g smotanového syra (mäkkého)
- 250 g masla (zmäknutého)
- 60 g kryštálového cukru
- 3 lyžičky citrónovej kôry
- Lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky soli
- 450 g hladkej múky
- 400 g mletého maku
- 200 ml vody
- Vajcia
- Lyžica mlieka
- 2 lyžice práškového cukru
Postup
- Najskôr si pripravíme náplň
- Na makovú pomelieme mak najemno
- Vsypeme práškový cukor do vody a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí
- Pridáme mak a miešame do zhustnutia
- Odstavíme z ohňa, pridáme 2 lyžičky citrónovej kôry a necháme makovú náplň úplne vychladnúť.
- Vo veľkej mise vyšľaháme smotanový syr, maslo a 60 g kryštálového cukru za pomoci mixéra, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná
- Všľaháme 1 lyžičku citrónovej kôry, vanilku a soľ
- Pridáme múku a znovu šľaháme na malé otáčky, kým sa nespoja
- Cesto vyklopíme na ľahko pomúčenú plochu
- Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti
- Z každej časti vytvarujeme guľu
- Cesto prikryjeme a chladíme asi 1 hodinu, kým sa s ním nebude dať ľahko pracovať
- Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkáme z jednej gule cesta kruh
- Lyžicou nanesieme asi ¼ náplne na cesto a rozotrieme ju po celom povrchu, tak aby zostal asi 1 centimeter od okraja
- Cesto nakrájame na 12 trojuholníkov a od širokej časti začneme rolovať smerom do stredu
- Rožteky s makom rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie
- Opakujeme sa zvyšným cestom a náplňou
- Potom ich prikryjeme a chladíme asi 45 minút
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Vajcia a mlieko spoločne ušľaháme a rožtečky ľahko potrieme
- Pečieme 15 až 18 minút, kým nie sú rožky svetlo zlatohnedé
- Po vybratí ich umiestnime na mriežku a chladíme
- Ak chceme, vychladnuté rožky posypeme práškovým cukrom
Rovnako dobré ako tieto recepty na makové rožky sú ešte tieto makové záviny , ktoré si nesmiete nechať ujsť. Perfektne sa hodí ku káve, ale aj ako slávnostné pohostenie napríklad na Veľkú noc!