Bratislavské rohlíčky plnené makom

Bratislavské rohlíčky plnené makom

Alebo tiež známe ako Svätomartinské rožky s makom, sú starou dobrou českou klasikou, ktorá nikdy nikoho nemohla sklamať! Nadýchané cesto plné jemnej a krémovej náplne, je voľbou číslo jedna pre každé jarné a sviatočné maškrtenie!

Čo budeme potrebovať

  1. 150 g smotanového syra (mäkkého)
  2. 250 g masla (zmäknutého)
  3. 60 g kryštálového cukru
  4. 3 lyžičky citrónovej kôry
  5. Lyžička vanilkového extraktu
  6. ¼ lyžičky soli
  7. 450 g hladkej múky
  8. 400 g mletého maku
  9. 200 ml vody
  10. Vajcia
  11. Lyžica mlieka
  12. 2 lyžice práškového cukru

Postup

  1. Najskôr si pripravíme náplň
  2. Na makovú pomelieme mak najemno
  3. Vsypeme práškový cukor do vody a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí
  4. Pridáme mak a miešame do zhustnutia
  5. Odstavíme z ohňa, pridáme 2 lyžičky citrónovej kôry a necháme makovú náplň úplne vychladnúť.
  6. Vo veľkej mise vyšľaháme smotanový syr, maslo a 60 g kryštálového cukru za pomoci mixéra, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná
  7. Všľaháme 1 lyžičku citrónovej kôry, vanilku a soľ
  8. Pridáme múku a znovu šľaháme na malé otáčky, kým sa nespoja
  9. Cesto vyklopíme na ľahko pomúčenú plochu
  10. Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti
  11. Z každej časti vytvarujeme guľu
  12. Cesto prikryjeme a chladíme asi 1 hodinu, kým sa s ním nebude dať ľahko pracovať
  13. Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkáme z jednej gule cesta kruh
  14. Lyžicou nanesieme asi ¼ náplne na cesto a rozotrieme ju po celom povrchu, tak aby zostal asi 1 centimeter od okraja
  15. Cesto nakrájame na 12 trojuholníkov a od širokej časti začneme rolovať smerom do stredu
  16. Rožteky s makom rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie
  17. Opakujeme sa zvyšným cestom a náplňou
  18. Potom ich prikryjeme a chladíme asi 45 minút
  19. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  20. Vajcia a mlieko spoločne ušľaháme a rožtečky ľahko potrieme
  21. Pečieme 15 až 18 minút, kým nie sú rožky svetlo zlatohnedé
  22. Po vybratí ich umiestnime na mriežku a chladíme
  23. Ak chceme, vychladnuté rožky posypeme práškovým cukrom

Rovnako dobré ako tieto recepty na makové rožky sú ešte tieto makové záviny , ktoré si nesmiete nechať ujsť. Perfektne sa hodí ku káve, ale aj ako slávnostné pohostenie napríklad na Veľkú noc!

Lahodné a nadýchané rožky z maku, masla a krémového syra.
Zdroj: jocooks.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.