Mäkké a nadýchané pečivo z maku a vanilky nesmie, podľa môjho názoru, chýbať na žiadnom vianočnom stole. Krehké cesto sa doslova rozpadá na jazyku a vy si sviatočnú atmosféru môžete vychutnávať plnými sústami.
Čo budeme potrebovať
- 330 g masla (zmäkčeného)
- 140 g práškového cukru
- Kôra z 1 pomaranča
- Vajcia
- 400 g hladkej múky
- 140 gramov mletého maku
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Štipka soli
Na polevu
- Múčkový cukor
- Polosladká čokoláda (rozpustená)
Postup
- Do misy pridáme zmäknuté maslo, práškový cukor, vanilku a štipku soli
- Všetko spoločne vyšľaháme do svetlej a nadýchanej hmoty
- Pridáme vajcia a pomarančovú kôru a miešame, kým sa všetko nezapracuje
- Pridáme múku a miešame, kým sa nezapracuje
- Pridáme mak a miešame, kým sa všetko nespojí v jednotné cesto
- Cesto spracujte do gule, potom ho zabalíme do plastovej fólie a necháme cez noc v chladničke
- Cesto vyberieme z chladničky a položíme ho na pracovnú plochu a necháme ho chvíľu odpočívať, aby malo izbovú teplotu
- To by malo trvať asi hodinu
- Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Čokoládu si nalámeme do misky nad hrniec s vriacou vodou, a necháme ju rozpustiť
- Z cesta potom odtrháme kúsky a váľame ich do tvaru rolky, ktorú následne ohneme ako rožok
- Vytvarované rožky skladáme na papieri na pečenie vyložený plech
- Plechy vložíme do rúry a pečieme 10–15 minút, alebo pokiaľ okraje nezískajú zlatohnedú farbu
- Makové rožky vyberieme z rúry a plechy položíme na mriežku, aby vychladli
- Vychladnuté sušienky potom namáčame v rozpustenej čokoláde a vraciame na plech
- Čokoládu necháme úplne zatuhnúť alebo ju necháme vychladiť a stuhnúť a nakoniec rožky poprášime práškovým cukrom
Ďalšiu inšpiráciu pre lahodné vianočné pečivo s makom nájdete v týchto receptoch na makové pečivo . Vyskúšajte makové linecké alebo nepečené guličky z maku a vychutnajte si ich všetky!