Rožky z maku a lístkového cesta

Rožky z maku a lístkového cesta

Lístkové cesto je v Českej republike veľmi obľúbené a myslím, že nie sme jediní. Ľahko sa používa; s tým takmer nemôžete zlyhať. Dnes vám ukážem, ako urobiť českú špecialitu, kohútie hrebene, plnenú bohatou makovou náplňou.

Čo budeme potrebovať

Na náplň

  1. 200 g mletého maku
  2. 240 ml mlieka
  3. 100 g kryštálového cukru
  4. 82 g lekváru
  5. ½ lyžičky citrónovej kôry

Na cesto

  1. 500 g chladeného lístkového cesta
  2. Vajcia
  3. Múka (na poprášenie pracovnej dosky)
  4. Múčkový cukor (na poprášenie upečeného makového rožka)

Postup

  1. V hrnci zmiešame mletý mak a mlieko
  2. Zmes privedieme do varu na strednú teplotu
  3. Občas zmes premiešame, aby sa mlieko nepripálilo
  4. Pridáme cukor, lekvár a citrónovú kôru
  5. Znížime teplotu a varím, kým mak nezmäkne
  6. To bude trvať asi 10 minút, ale nezabudneme miešať
  7. Po dokončení preložíme makovú náplň do misy, odstavíme a necháme úplne vychladnúť
  8. Než začneme piecť, predhrejeme rúru na 170 stupňov a plechy vyložíme papierom na pečenie
  9. Lístkové cesto rozkrájame na 2 rovnaké kusy a každý z nich rozvaľkáme na obdĺžnik
  10. Každý obdĺžnik rozdelíme na 6 malých obdĺžnikov podobnej veľkosti
  11. Na ½ obdĺžnika položíme vychladnutú makovú náplň
  12. Druhú polovicu cesta cez náplň prehneme a pomocou vidličky okraje pritlačíme k sebe a celý rohlíček potrieme rozšľahaným vajcom
  13. Rožteky s makom opatrne prenesieme na plech
  14. Cesto pečieme 15 minút, alebo kým nie je nafúknuté a zlatisto hnedé
  15. Pred podávaním ich poprášime práškovým cukrom
Makové trojuholníčky plnené jemnou makovou náplňou a posypané makom.
Zdroj: mooreorlesscooking.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.