Lístkové cesto je v Českej republike veľmi obľúbené a myslím, že nie sme jediní. Ľahko sa používa; s tým takmer nemôžete zlyhať. Dnes vám ukážem, ako urobiť českú špecialitu, kohútie hrebene, plnenú bohatou makovou náplňou.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 200 g mletého maku
- 240 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 82 g lekváru
- ½ lyžičky citrónovej kôry
Na cesto
- 500 g chladeného lístkového cesta
- Vajcia
- Múka (na poprášenie pracovnej dosky)
- Múčkový cukor (na poprášenie upečeného makového rožka)
Postup
- V hrnci zmiešame mletý mak a mlieko
- Zmes privedieme do varu na strednú teplotu
- Občas zmes premiešame, aby sa mlieko nepripálilo
- Pridáme cukor, lekvár a citrónovú kôru
- Znížime teplotu a varím, kým mak nezmäkne
- To bude trvať asi 10 minút, ale nezabudneme miešať
- Po dokončení preložíme makovú náplň do misy, odstavíme a necháme úplne vychladnúť
- Než začneme piecť, predhrejeme rúru na 170 stupňov a plechy vyložíme papierom na pečenie
- Lístkové cesto rozkrájame na 2 rovnaké kusy a každý z nich rozvaľkáme na obdĺžnik
- Každý obdĺžnik rozdelíme na 6 malých obdĺžnikov podobnej veľkosti
- Na ½ obdĺžnika položíme vychladnutú makovú náplň
- Druhú polovicu cesta cez náplň prehneme a pomocou vidličky okraje pritlačíme k sebe a celý rohlíček potrieme rozšľahaným vajcom
- Rožteky s makom opatrne prenesieme na plech
- Cesto pečieme 15 minút, alebo kým nie je nafúknuté a zlatisto hnedé
- Pred podávaním ich poprášime práškovým cukrom