Lúpaky

Lúpaky

Myslím si, že nie je nikto, kto by nepoznal tieto sladké rožky z kysnutého cesta s makom na svojom povrchu. Ja mám túto dobrotu spojenú so svojim detstvom, kedy som jej maškrtila skoro každé ráno na raňajky s marmeládou, maslom a medom alebo Nuttelom.

Čo budeme potrebovať

  1. 800 g hladkej múky
  2. 40 g čerstvého droždia
  3. 360 ml mlieka (vlažného)
  4. 140 g kryštálového cukru
  5. 2 žĺtky
  6. 150 g masla (rozpusteného)
  7. Štipka soli
  8. Mak (na posypanie)
  9. Plátky mandlí (na posypanie)
  10. Rozšľahané vajcia (na potretie)

Postup

  1. Najskôr si pripravíme kvások
  2. V mise si zmiešame 100 ml vlažného mlieka, rozdrobíme všetko droždie a všetko zasypeme 4 lyžicami múky a lyžicou cukru
  3. Všetko spoločne dôkladne premiešame a necháme 10 minút na teplom mieste odpočívať, aby nám vzišiel kvások
  4. Do veľkej misy nasypeme múku, cukor, vlejeme zvyšné mlieko, oba žĺtky, rozpustené maslo, štipku soli a vzídený kvások
  5. Všetko spoločne, buď ručne, alebo za pomoci kuchynského robota s hnetacím nástavcom, začneme zapracovávať
  6. Musí nám vzniknúť cesto, ktoré nelepí
  7. Cesto rozdelíme na 4 časti, z ktorých vyvaľkáme bochníky
  8. Každý z nich prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť
  9. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do kruhu a rozkrájame ho na 6 trojuholníkov
  10. Každý trojuholník stočíme ako rožky a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie
  11. Rožky necháme takto odpočívať a kysnúť ďalších 30 minút
  12. Nakysnuté rohlíčky potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom alebo mandľami
  13. Vložíme ich do rúry a pečieme na 180 stupňov približne 15 minút, kým nie sú zlatisté
Nadýchané kysnuté rožky posypané štipkou maku alebo mandlí.
Zdroj: inšpirácia.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.