Myslím si, že nie je nikto, kto by nepoznal tieto sladké rožky z kysnutého cesta s makom na svojom povrchu. Ja mám túto dobrotu spojenú so svojim detstvom, kedy som jej maškrtila skoro každé ráno na raňajky s marmeládou, maslom a medom alebo Nuttelom.
Čo budeme potrebovať
- 800 g hladkej múky
- 40 g čerstvého droždia
- 360 ml mlieka (vlažného)
- 140 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 150 g masla (rozpusteného)
- Štipka soli
- Mak (na posypanie)
- Plátky mandlí (na posypanie)
- Rozšľahané vajcia (na potretie)
Postup
- Najskôr si pripravíme kvások
- V mise si zmiešame 100 ml vlažného mlieka, rozdrobíme všetko droždie a všetko zasypeme 4 lyžicami múky a lyžicou cukru
- Všetko spoločne dôkladne premiešame a necháme 10 minút na teplom mieste odpočívať, aby nám vzišiel kvások
- Do veľkej misy nasypeme múku, cukor, vlejeme zvyšné mlieko, oba žĺtky, rozpustené maslo, štipku soli a vzídený kvások
- Všetko spoločne, buď ručne, alebo za pomoci kuchynského robota s hnetacím nástavcom, začneme zapracovávať
- Musí nám vzniknúť cesto, ktoré nelepí
- Cesto rozdelíme na 4 časti, z ktorých vyvaľkáme bochníky
- Každý z nich prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme do kruhu a rozkrájame ho na 6 trojuholníkov
- Každý trojuholník stočíme ako rožky a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie
- Rožky necháme takto odpočívať a kysnúť ďalších 30 minút
- Nakysnuté rohlíčky potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom alebo mandľami
- Vložíme ich do rúry a pečieme na 180 stupňov približne 15 minút, kým nie sú zlatisté