Základom nálevu je cukor a voda – ich množstvo upravujeme podľa potreby. Uvedené množstvo je počítané na asi 6 kilogramov hrušiek.
Budete potrebovať
- 2 ¼ hrnčeka cukru
- 5 ¼ hrnčeka vody
- 1 lyžica kyseliny citrónovej
Postup prípravy
- Vodu nalejte do hrnca zodpovedajúcej veľkosti.
- Akonáhle voda začne vrieť, prisypte cukor a kyselinu citrónovú.
- Varte do doby, než sa cukor úplne rozpustí.
Hrušky si jednoducho môžete zakonzervovať aj v rúre. S naším receptom je to hračka!
Budete potrebovať
- hrušky
- nálev
- zaváracie poháre
- noviny alebo utierku
- hlboký plech
Postup prípravy
- Sterilizujte zaváracie poháre a pripravte nálev.
- Rúru si predhrejte na 150 stupňov Celzia.
- Hrušky umyte a zbavte nechcených častíc.
- Prekrojte ich na štvrtiny a vložte do pohárov.
- Podľa chuti môžete do pohárov k hruškám pridať škoricu, klinčeky alebo časť vanilkového struku.
- Potom hrušky prelejte vychladnutým nálevom až po okraj.
- Starostlivo poháre uzavrite viečkom a dajte na plech vyložený novinami alebo utierkou.
- Poháre skladajte ďalej od seba a podlejte ich vodou.
- Pečieme asi 20 minút.
- Môžete tiež skúsiť variant, kedy poháre uzavriete viečkom až po vytiahnutí z rúry – viečko ihneď priľne k poháru.
- Po vytiahnutí z rúry poháre otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť do druhého dňa.
- Následne ich uložte do vhodného miesta – komora by mala byť tmavá a chladná.
Máme pre vás aj tradičné recepty na zaváranie ríbezlí alebo ako zatočiť so záplavou tohto zdravého ovocia!