Snáď každý z nás miluje linecké pečivo. A čo potom, keď ho naplníte domácou marmeládou z pomarančov! Nielen že krásne chutí, ale aj luxusne vyzerá. Skvele vám tak ozdobia vašu vianočnú tabuľu.
INGREDIENCIA
Na pomarančovú marmeládu:
- 2 veľké pomaranče
- 1 citrón
- 2 šálky vody
- 450 g cukru
- 60 ml likéru Cointreau alebo iného likéru s pomarančovou príchuťou
Na linecké pečivo:
- 1 šálka pražených mandlí
- 1/2 šálky kukuričného škrobu
- 2 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky masla, zmäkčeného
- 1 šálka práškového cukru plus navyše na posypanie
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 vrchovatá lyžička pomarančovej kôry
- 3/4 lyžičky soli
- 1 vajce
- 1 šálka domácej pomarančovej marmelády
POSTUP
Na pomarančovú marmeládu:
- Odrežeme hornú a spodnú časť z pomaranča (asi 0,5 cm).
- Nakrájame zvisle pomaranče na tenké 0,3 cm prúžky.
- Každý plátok pomaranča nakrájame na malé mesiačiky.
- Citrón ošúpeme a odšťavíme.
- Zmiešame mesiačiky pomaranča a citrónovú kôru a šťavu vo veľkom hrnci s 2 šálkami vody.
- Zmes privedieme do varu a varíme 10 minút.
- Priklopíme pokrievkou, ale nezabudneme zmes často miešať.
- Znížime plameň na mierny a varíme 40 minút pod pokrievkou.
- Opäť zmes často miešame.
- Vmiešame cukor a pomarančový likér a zvýšime teplotu, aby sa zmes rýchlo uvarila, alebo pokiaľ nedosiahne 104 stupňov Celzia.
- Keď dosiahne požadovanú teplotu, môžeme mierne znížiť teplotu a variť za stáleho miešania 10 minút.
- Zmes chladnutím (po odstavení z platne) mierne zhustne, ale pokiaľ sa nám bude zdať príliš riedka, varíme ju o niečo dlhšie.
- Pokiaľ sa nám naopak zdá, že je príliš hustá, pridáme počas varenia trochu pomarančovej šťavy.
- Zložíme marmeládu z ohňa a necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu.
- Po vychladnutí zmes pomocou ponorného mixéra opatrne rozmixujeme.
- Marmeládu dáme do čistých pohárov, uzavrieme ich viečkom a dáme do chladničky.
Na linecké pečivo:
- Pridáme mandle a kukuričný škrob do kuchynského robota a pulzujeme, kým nie sú mandle jemne mleté.
- Zmes preložíme do veľkej misy a pridáme múku.
- Šľaháme, aby sa všetko spojilo a dáme bokom.
- Teraz do mixéra pridáme maslo a 1 šálku práškového cukru.
- Miešame na nízku rýchlosť, kým sa všetko nespojí.
- Zvýšime na vysokú rýchlosť a miešame asi 2 minúty.
- Gumovou stierkou oškrabeme steny misky.
- Znížime rýchlosť na strednú a pridáme vanilku, pomarančovú kôru, soľ a vajcia.
- Mixujeme asi minútu.
- Znížime rýchlosť na minimum a po troškách pridávame zmes mandľovej múky.
- Cesto vyberieme z mixéra a rozdelíme ho na 4 časti.
- Z cesta vytvarujeme kotúče, každý zabalíme do plastovej fólie a dáme na niekoľko hodín do chladničky.
- Keď ste pripravení na pečenie, vyberieme cesto z chladničky a necháme ho asi 15 minút odležať.
- Predhrejem rúru na 160 stupňov Celzia a vyložíme 2 plechy papierom na pečenie.
- Ľahko pomúčime plochý pracovný povrch a cesto rozvaľkáme tak, aby bolo hrubé asi 0,3 cm.
- Budeme potrebovať dve vykrajovače na pečivo – väčšie a menšie, aby sme vytvorili „okienko“ pre hornú sušienku.
- Vykrajovače použijeme okrúhle alebo rôzne tvarované s priemerom asi 5 cm a vykrájame čo najviac sušienok.
- Potom použijeme menšie vykrajovač, veľké asi 3 cm, a vyrežeme okienka pri polovici sušienok.
- Opatrne preložíme na vymastené plechy.
- Pečieme 10 až 15 minút (v závislosti od veľkosti sušienok), alebo kým okraje sušienok nezačnú ľahko zlátnuť.
- Sušienky presunieme na chladiacu mriežku.
- Keď sušienky úplne vychladnú, použite sito alebo sitko na posypanie cukroviniek s okienkom práškovým cukrom.
- Na sušienky bez okienka rozotrieme len necelú lyžičku marmelády.
- Na to položíme sušienky s okienkom, aby sme vytvorili „sendvič“.
- Užite si to!