V Taliansku sú tieto masovo plnené rolky známe ako „falsomagro“. Keď ich rozrežete, odhalíte jasne žlté žĺtky. Tento pokrm najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute krásne rozležia.
INGREDIENCIA
- 6 hovädzích plátkov (použite hovädziu sviečkovú alebo špičku), každý o veľkosti cca 10 x 15 cm a hrúbke 6
- 1 červená cibuľa
- 1 stopkový zeler
- 1 veľká mrkva
- 6 natvrdo uvarených vajec
- 6 tenkých plátkov prosciutta alebo mortadelly
- niekoľko vetvička plocholistej petržlenovej vňate
- 1 malá biela cibuľa
- 5 lyžíc olivového oleja
- 150 ml bieleho alebo červeného vína
- 700 ml paradajkovej passaty
POSTUP
- Pripravíme si plátky hovädzieho mäsa, v prípade potreby ich naklepeme (alebo skôr jemne pretiahneme alebo natiahneme), aby boli tenké, potom narežeme okraje každého plátku, aby sa na panvici neskrútili.
- Červenú cibuľu, stopkový zeler a mrkvu nakrájame na podobne veľké tyčinky.
- Vajcia uvarené natvrdo olúpeme a odrežeme oba konce, aby boli vidieť žĺtky.
- Hovädzie plátky rozložíme na čistú pracovnú plochu.
- Položíme prosciutto na hovädzie mäso, ponecháme voľný priestor okolo okraja, a vložíme vajcia do spodnej polovice plátku.
- Okolo vajíčka naaranžujeme zväzky mrkvy, řapíkatého zeleru a cibule a tesne ich zastrčíme.
- Hovädzie mäso zrolujeme tak, že spodnú časť plátku zdvihneme a prekryjeme vajcia, potom ho zrolujeme a zastrčíme strany, ako najlepšie zaumienime, kým nevznikne úhľadný valec podobný slivke.
- Rolku zaistíme kúskom potravinárskeho povrázku, ako by sme viazali balík, teda najprv pozdĺžne, potom po stranách.
- Urobíme to dvakrát, aby sme sa uistili, že sú konce naozaj uzavreté.
- Nakrájame bielu cibuľu.
- Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej a potom restujeme cibuľu, kým nebude nezosklovatí.
- Pridáme hovädzie závitky a opekáme ich, podľa potreby ich obraciame, kým nie sú hnedé.
- Prilejeme trochu vína a necháme prevariť, potom pridáme paradajkovú passatu a štipku soli.
- Znížime teplotu a necháme rolky dusiť, napoly zakryté, občas ich otočíme, kým nie sú hotové, čo obvykle trvá asi 1 hodinu.
- V ideálnom prípade ich necháme chvíľu odležať a potom ich jemne prehrejeme.
- Užite si to!