Vychutnajte si toto jednoduché vegetariánske jedlo zložené zo zelených fazuliek a luxusnej sladkokyslej smotanovej omáčky. Ideálna na ľahký obed či večeru!
INGREDIENCIA
- 450 g zelených fazuliek, mrazených
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 šálka vývaru odobraného počas blanšírovania fazule
- 1 šálka plnotučného mlieka
- ⅓ šálky smotany na šľahanie
- 2 guličky nového korenia
- 1 bobkový list
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1-2 lyžičky soli
- varené zemiaky na podávanie
- vajcia varené natvrdo na podávanie
POSTUP
- Mrazené fazuľky necháme rozmraziť pri izbovej teplote.
- V hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo osolenej vody, asi ako na cestoviny.
- Fazuľky opatrne vložíme do vriacej vody a varíme 3 minúty.
- Potom odoberieme šálku vývaru a dáme si ju bokom, zvyšok scedíme.
- Fazuľky ihneď schladímeľadovou vodou, aby sme zastavili proces varenia a umožnili im zachovať si krásnu sviežu farbu.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo na stredne vysokom plameni a orestujeme cibuľu, ktorú sme si predtým nakrájali nadrobno.
- Restujeme, kým cibuľa nezosklovatí.
- To trvá asi 3-5 minút.
- Stlmíme oheň a pridáme múku.
- Miešame minútu.
- Potom hrniec stiahneme z platne.
- Postupne prilievame vývar z fazule a miešame, aby sa hrudky rozpustili.
- Ak prilievame teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaša bez hrudiek, v ktorej je vidieť len osmažená cibuľka.
- Postupne prilievame mlieko a šľaháme.
- Vrátime hrniec na sporák.
- Zvýšime teplotu, kým omáčka nezačne bublať.
- Pridáme bobkový list a nové korenie a vmiešame ocot.
- Znížime plameň na minimum, prikryjeme a necháme 15 minút na veľmi miernom ohni prebublávať.
- Nakoniec hrniec odstavíme zo sporáka a vmiešame smotanu.
- Pokiaľ je omáčka príliš hustá, pridáme trochu mlieka a prešľaháme.
- Pridáme lyžičku cukru a podľa potreby dochutíme soľou alebo octom.
- Vyberieme korenie – bobkový list a nové korenie.
- Pokiaľ sú zelené fazuľky dlhé, nakrájame ich na kúsky o veľkosti asi 4 cm.
- Vložíme ich do omáčky a necháme chvíľu prehriať.
- Vyvarujeme sa prevareniu omáčky, pretože by sa smotana mohla zraziť.
- Omáčku servírujeme s varenými zemiakmi a vajcami natvrdo.