Smotanová omáčka so zelenými fazuľkami

Smotanová omáčka so zelenými fazuľkami

Vychutnajte si toto jednoduché vegetariánske jedlo zložené zo zelených fazuliek a luxusnej sladkokyslej smotanovej omáčky. Ideálna na ľahký obed či večeru!

INGREDIENCIA

  • 450 g zelených fazuliek, mrazených
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka vývaru odobraného počas blanšírovania fazule
  • 1 šálka plnotučného mlieka
  • ⅓ šálky smotany na šľahanie
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1-2 lyžičky soli
  • varené zemiaky na podávanie
  • vajcia varené natvrdo na podávanie

POSTUP

  • Mrazené fazuľky necháme rozmraziť pri izbovej teplote.
  • V hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo osolenej vody, asi ako na cestoviny.
  • Fazuľky opatrne vložíme do vriacej vody a varíme 3 minúty.
  • Potom odoberieme šálku vývaru a dáme si ju bokom, zvyšok scedíme.
  • Fazuľky ihneď schladímeľadovou vodou, aby sme zastavili proces varenia a umožnili im zachovať si krásnu sviežu farbu.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo na stredne vysokom plameni a orestujeme cibuľu, ktorú sme si predtým nakrájali nadrobno.
  • Restujeme, kým cibuľa nezosklovatí.
  • To trvá asi 3-5 minút.
  • Stlmíme oheň a pridáme múku.
  • Miešame minútu.
  • Potom hrniec stiahneme z platne.
  • Postupne prilievame vývar z fazule a miešame, aby sa hrudky rozpustili.
  • Ak prilievame teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaša bez hrudiek, v ktorej je vidieť len osmažená cibuľka.
  • Postupne prilievame mlieko a šľaháme.
  • Vrátime hrniec na sporák.
  • Zvýšime teplotu, kým omáčka nezačne bublať.
  • Pridáme bobkový list a nové korenie a vmiešame ocot.
  • Znížime plameň na minimum, prikryjeme a necháme 15 minút na veľmi miernom ohni prebublávať.
  • Nakoniec hrniec odstavíme zo sporáka a vmiešame smotanu.
  • Pokiaľ je omáčka príliš hustá, pridáme trochu mlieka a prešľaháme.
  • Pridáme lyžičku cukru a podľa potreby dochutíme soľou alebo octom.
  • Vyberieme korenie – bobkový list a nové korenie.
  • Pokiaľ sú zelené fazuľky dlhé, nakrájame ich na kúsky o veľkosti asi 4 cm.
  • Vložíme ich do omáčky a necháme chvíľu prehriať.
  • Vyvarujeme sa prevareniu omáčky, pretože by sa smotana mohla zraziť.
  • Omáčku servírujeme s varenými zemiakmi a vajcami natvrdo.
Biela omáčka s fazuľkami servírovaná na tanieri s varenými zemiakmi, vajcom a vidličkou.
www.cooklikeczechs.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.