Perníčky k vianočnému obdobiu neodmysliteľne patria. Chutia vám babičkine recepty, ale radi by ste nahradili klasickú múku a cukor zdravšími variantmi? Perníčky môžete urobiť pokojne zo špaldovej múky as prírodnými sladidlami. Chuťovo sú výborné. Prípadne nájdete u nás aj recept na perníčky z múky ražnej .
INGREDIENCIA
- 1 a 3/4 hrnčeka špaldovej múky
- 45 g medu či iného prírodného cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 15 g klinčeka
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 6 lyžíc nesoleného masla izbovej teploty nakrájaného na plátky
- 45 g melasy
- 1 lyžica mlieka
POSTUP
- V miske za pomoci kuchynského robota rozmixujte múku, korenie, soľ a jedlú sódu.
- Pridajte do misky kúsky masla a cesto mixujte dovtedy, kým nevznikne piesková zmes bez hrudiek.
- Počas mixovania pridajte med, melasu a mlieko.
- Vytiahnite cesto z misky, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte ho na 15 minút do mrazničky.
- Potom cesto rozdeľte na 3 časti.
- Každú časť rozvaľkajte.
- Na každý rozvaľkaný plát dajte zospodu aj zhora papier na pečenie.
- Všetky tri časti potom vložte opäť do mrazničky na ďalších 25 minút.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Vyberte prvý plát cesta z mrazničky, dajte si ho na pracovnú plochu a odlepte z neho z oboch strán papier na pečenie.
- Použite formičky na vykrajovanie perníčkov.
- Jednotlivé kúsky dajte zase do mrazničky medzi papierom na pečenie.
- Vytiahnite druhú časť cesta, opäť vyrežte perníčky a vložte ich do mrazničky.
- A tak to urobte aj s tretím plátom.
- Akonáhle máte perníčky vykrojené, dajte ich na plech a pečte 5 až 6 minút.
- Potom ich vytiahnite a nechajte vychladnúť.
Vyskúšajte aj naše recepty na pečivo so škoricou vhodné ku káve aj na sviatočnú tabuľu. Je lahodné!