Linecké pečivo je bezpochyby najobľúbenejšie vianočné pečivo vôbec. Pripraviť si môžete linecké podľa mnohých receptov . Chcete ho obohatiť medom? Postupujte podľa tohto receptu.
INGREDIENCIA
- 2 plátky masla izbovej teploty
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1/4 hrnčeka medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1/2 lyžice kukuričného škrobu
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky prášku do pečiva
POSTUP
- V jednej miske utrite maslo s cukrom.
- Do cukru s maslom primiešajte vanilkový extrakt, med, vajcia a žĺtok.
- Cesto miešajte dovtedy, kým sa všetky suroviny dokonale nespoja.
- V ďalšej miske si pripravte múku, kukuričný škrob, soľ a prášok do pečiva.
- Zmiešajte mokré suroviny so suchými a vypracujte cesto.
- Cesto dajte ideálne na niekoľko dní do chladničky, aby sa odležalo, ale nie je to nutné.
- Vyvaľkajte si z cesta plát a vyrežte z neho napríklad kolieska, kvietky alebo pokojne aj hviezdičky.
- Medové linecké pečivo dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rozohrejte si rúru na 180 ° C a pečte cukroví zhruba 8 až 11 minút.
- Cukroví nechajte zhládnout, a potom ho natrite marmeládou a zlepte dohromady tak, ako je u lineckého zvykom.
TIP: Väčšinou sa na oprášenie pracovnej dosky odporúča múka, aby sa cesto nelepilo k pracovnému povrchu. Vyskúšajte namiesto múky práškový cukor.