Výborné jednoduché pečivo, ktoré vám krásne ozdobí vianočnú tabuľu. Pokiaľ máte radi v cukroví výraznú citrónovú chuť, môžete do cesta pridať aj trochu citrónového likéru (Limoncello).
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky
- 250 g zmäknutého masla
- 300 g cukru krupica
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 200 g kyslej smotany
- 2 citróny (ideálne bio kvality) – kôra a šťava
- štipka soli
- 4 lyžice sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 žĺtok
- práškový cukor na posypanie
Postup
- Preosejte múku, pridajte k nej kypriaci prášok do pečiva, zmäknuté maslo, citrónovú šťavu z oboch citrónov a citrónovú kôru z jedného citróna, cukor, soľ a kyslú smotanu.
- Zo surovín vypracujte jemné cesto.
- Pokiaľ bude príliš lepkavé, pridajte múku.
- Potom nechajte aspoň hodinu v chlade odpočinúť.
- Vyvaľkajte cesto na 4 mm hrubý plát a vykrajujte hviezdičky a pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Utrite kondenzované mlieko s vaječným žĺtkom a vzniknutou zmesou potierajte hviezdičky na plechu a na záver poprášte práškovým cukrom.
- Pečte v predhriatej rúre na 170 ° C zhruba 12-15 minút.
Vyskúšajte aj naše recepty na pečivo na Veľkú noc alebo sladké pečenie na sviatky jari. Inšpirujte sa!