Tieto vianočné perníčky bez lepku majú dokonalú textúru a úplne skvelú chuť! Vychutnajte si ich len tak samotné, posypané práškovým cukrom, alebo ich ozdobte polevou.
Ingrediencie
Na cesto
- 250g medu
- 150g trstinového cukru
- štipka soli
- 150g masla
- 350g svetlej bezlepkovej múky – príklady vhodnej múky uvádzame nižšie
- 100g pohánkovej múky
- 1 lyžica múky z hroznových jadier
- 100g mletých mandlí
- ½ lyžičky xantánovej gumy
- 3 lyžičky perníkového korenia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 vajce
Na polevu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 150 g práškového cukru
Postup
- V hrnci rozpustite maslo, primiešajte med, cukor a soľ a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte múky, mleté mandle, perníkové korenie a prášok do pečiva.
- Vyšľahajte vajcia a pridajte k maslovej hmote.
- Pridajte sypkú zmes a dobre prepracujte na lepkavé cesto.
- Cesto prikryte a nechajte 24 hodín odležať.
- Cesto vyvaľkajte na zhruba ½ centimetra silný plán a vykrájajte požadované tvary.
- Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte na 180°C 12-15 minút.
- Poleva: Dôkladne premiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou.
- Takto vzniknutou polevou ozdobte bezlepkové perníčky.
Do cesta na bezlepkové vianočné perníčky môžete pridať 2 lyžice kakaa. Cesto tak bude tmavšie a biela poleva na ňom viac vynikne.
Máme pre vás aj ďalších 6 top receptov na vianočné pečivo s kokosom : guličky, linecké a ďalšie!