Skúste sa tentoraz inšpirovať Indiou! Tieto rolky sa tam tradične pripravujú na Vianoce, tak prečo to neskúsiť aj u vás doma? Datle a vlašské orechy zabalené do maslového cesta a upečené do zlatej dokonalosti si určite obľúbite.
Ingrediencie
- 100 gramov slaného masla
- 75 gramov práškového cukru, preosiateho
- 1 veľké vajcia
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 gramov preosiatej hladkej múky
- 40 datlí, vykôstkovaných
- 20 celých jadier vlašských orechov
- 1 žĺtok
- 2 lyžičky vody alebo mlieka
Postup
- Do veľkej misy pridajte maslo a práškový cukor.
- Šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa cukor nezapracuje, potom rýchlosť zvýšte na stredne vysokú a šľahajte, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná, pričom raz alebo dvakrát zoškrabnite steny a dno misy.
- Potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt a pokračujte v šľahaní pri stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ sa všetko dobre nespojí.
- Pridajte múku (preosiatu) v 2 dávkach as každým pridaním šľahajte na nízku rýchlosť, kým cesto nevyzerá drobivo.
- Pomocou prstov zmiešajte zmes dohromady.
- Cesto rozdeľte na dve časti.
- Každú polovicu vytvarujte zhruba do štvorca a zabaľte do potravinárskej fólie.
- Cesto dajte na 30 minút do chladničky.
- Vlašské orechy nakrájajte na polovice.
- Do stredu datle vložte polovicu vlašského orecha.
- Opakujte so zvyškom datlí a polovičkami vlašských orechov.
- Predhrejte rúru na 180 °C na 15 minút.
- Na čistej pracovnej ploche cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 0,3 cm.
- Pokiaľ zistíte, že sa cesto lepí na dosku, prikryte ho papierom na pečenie a pokračujte vo váľaní.
- Orežte okraje.
- Nakrájajte na 4 cm prúžky alebo podľa veľkosti datlí.
- Na jeden okraj prúžku položte datle, rolujte, kým sa úplne nezabalí do cesta a nebude mať mierny presah.
- Odrežte prebytočnú časť a jemným zatlačením rolku uzavrite.
- Rovnaký postup opakujte so zvyškom cesta a odrezkami cesta.
- Položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do misky pridajte vaječný žĺtok.
- Pridajte dve lyžičky vody, premiešajte.
- Každú rolku potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte po dobu 20 až 25 minút, alebo pokiaľ nie je vršok ľahko zlatistý.
- Doba pečenia bude závisieť od hrúbky cesta.
- Rolky nechajte 5 minút vychladnúť na plechu.
- Potom ich preložte na mriežku a nechajte ich úplne vychladnúť.