Tieto guličky z mletého hovädzieho mäsa sú skvelým spestrením napríklad špaget. Môžete ich podávať aj samotné ako úžasné predjedlo na večierku. Hostia budú nadšení!
INGREDIENCIA
- 700 g mletého hovädzieho mäsa, 85-90% chudého
- 1/3 šálky strúhanky
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice vody
- 170 g mozzarelly nakrájanej na cca centimetrové kocky
- 3 šálky marinara omáčky (domáce alebo zakúpené v obchode), ohriate
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- olej v spreji
Na domácu marinara omáčku:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 strednej žltej cibule, nakrájané
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 800 g konzervovaných drvených paradajok
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate, jemne nasekané
POSTUP
- Predhrejte si rúru na funkciu gril.
- Plech na pečenie vyložte alobalom, ktorý nastriekajte olejom v spreji.
- Vložte hovädzie mäso, strúhanku, soľ, korenie, sušený cesnak, oregano, vajcia a vodu do misy; miešajte, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Možno budete musieť pridať viac vody, aby ste získali hladkú zmes.
- Odoberte približne 2 polievkové lyžice mäsovej zmesi a vyvaľkajte z nej guľu.
- Do mäsovej gule vtlačte kocku syra a uistite sa, že mäso syr úplne obklopuje.
- Umiestnite mäsovú guľôčku na plech a opakujte so zvyšným mäsom a syrom.
- Vršky mäsových guličiek postriekajte olejom v spreji.
- Grilujte 10 minút alebo pokiaľ nie sú mäsové guličky hotové – neprevarujte, syrová náplň by mohla začať vytekať.
- Mäsové guličky položte na tanier, prelejte marinara omáčkou, posypte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.
- Domácu marinara omáčku si pripravíte tak, že umiestnite hrniec na stredný plameň a pridáte 2 lyžice olivového oleja.
- Akonáhle je olej horúci, pridajte nakrájanú cibuľu a za častého miešania restujte, kým nezmäkne a nezezlátne (asi 5 minút).
- Pridajte nasekaný cesnak a miešajte 1 minútu, alebo kým nezavonia.
- Vmiešajte drvené paradajky, 1/2 lyžičky oregana, 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia.
- Priveďte k miernemu varu, znížte teplotu a čiastočne prikryté varte 15 minút.
- Nakoniec vmiešajte 1 lyžicu nasekanej čerstvej bazalky a potom vypnite sporák.
- Máte hotovo!
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie teflónových panvíc . Prečo sú také obľúbené a aké majú vlastnosti? To všetko sa dozviete v našom článku!