Knedle zo zemiakov, rovnako ako žemľové, sú úplným základom slovenskej kuchyne.
Čo budeme potrebovať
- 900 g zemiakov, uvarené so šupkou, vychladnuté
- 390 g hrubej múky
- 1 vajce
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 lyžička soli
Postup
- Zemiaky uvarte deň vopred so šupkou a nechajte ich cez noc úplne vychladnúť.
- Pred prípravou zemiakového cesta dajte na sporák hrniec s ľahko osolenou vodou a priveďte ju do varu.
- Vychladnuté zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno na ručnom strúhadle.
- Pridajte múku, zemiakový škrob, vajcia a soľ.
- Suroviny spracujeme na zemiakové cesto.
- Trochu múky si nechajte bokom, aby ste si do nej mohli ponoriť ruky, keby sa cesto príliš lepilo.
- Cesto rozdeľte na rovnaké diely. Každý rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na valec s hrúbkou 5-7 cm.
- Pripravené knedle ihneď vložíme do mierne vriacej vody.
- Knedle varíme 20-25 minút.
- Po uvarení knedle opatrne vyberieme z hrnca.
- Pokiaľ knedle nepodávate hneď, potrite ich trochou rozpustenej masti, aby povrch nevysychal.
Ak si chcete urobiť plnené zemiakové knedle, potom zemiakové cesto rozdeľte na 4 časti a rozvaľkajte ich na placičku, kam do ich prostriedku pridáte napríklad kocky údeného mäsa, alebo cibuľku atď.
Z cesta vytvoríte guľôčku, aby sa náplň obalila, a varíte 10 – 12 minút v mierne vriacej vode.
Zo zemiakového cesta je možné uvariť aj sladké plnené knedle , inšpirujte sa v našich receptoch!