Zemiakové knedle

Zemiakové knedle

Knedle zo zemiakov, rovnako ako žemľové, sú úplným základom slovenskej kuchyne.

Čo budeme potrebovať

  • 900 g zemiakov, uvarené so šupkou, vychladnuté
  • 390 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1 lyžička soli

Postup

  • Zemiaky uvarte deň vopred so šupkou a nechajte ich cez noc úplne vychladnúť.
  • Pred prípravou zemiakového cesta dajte na sporák hrniec s ľahko osolenou vodou a priveďte ju do varu.
  • Vychladnuté zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno na ručnom strúhadle.
  • Pridajte múku, zemiakový škrob, vajcia a soľ.
  • Suroviny spracujeme na zemiakové cesto.
  • Trochu múky si nechajte bokom, aby ste si do nej mohli ponoriť ruky, keby sa cesto príliš lepilo.
  • Cesto rozdeľte na rovnaké diely. Každý rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na valec s hrúbkou 5-7 cm.
  • Pripravené knedle ihneď vložíme do mierne vriacej vody.
  • Knedle varíme 20-25 minút.
  • Po uvarení knedle opatrne vyberieme z hrnca.
  • Pokiaľ knedle nepodávate hneď, potrite ich trochou rozpustenej masti, aby povrch nevysychal.

Ak si chcete urobiť plnené zemiakové knedle, potom zemiakové cesto rozdeľte na 4 časti a rozvaľkajte ich na placičku, kam do ich prostriedku pridáte napríklad kocky údeného mäsa, alebo cibuľku atď.
Z cesta vytvoríte guľôčku, aby sa náplň obalila, a varíte 10 – 12 minút v mierne vriacej vode.

Zo zemiakového cesta je možné uvariť aj sladké plnené knedle , inšpirujte sa v našich receptoch!

Pečená chrumkavá kačica s červenou kapustou so zemiakovou knedľou.
Zdroj: cooklikeczechs.c o m

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.