Zemiaková nátierka na chlebíčky

Zemiaková nátierka na chlebíčky

Jednoduchá a nevšedná nátierka zo zemiakov a cesnaku, ktorá sa skvele hodí na slávnostné chlebíčky.

Čo budeme potrebovať

  • 450 g zemiakov, olúpané a nakrájané
  • soľ
  • 85 g celých blanšírovaných mandlí
  • 4 až 6 stredných strúčikov cesnaku
  • 90 ml plus 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu a/alebo čerstvej citrónovej šťavy
  • 180 ml extra panenského olivového oleja
  • petržlen, na ozdobu
  • chlieb na podávanie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Zemiaky nakrájané na kocky priveďte v osolenej vode do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým nebudú uvarené, 10 až 15 minút.
  • Medzitým v kuchynskom robote zmiešajte mandle, cesnak, 30 ml studenej vody a vínny ocot a/alebo citrónovú šťavu.
  • Spracovávajte, kým sa cesnak a mandle nezredukujú na pastu. Dochutíme soľou.
  • Zemiaky rozprestrite v rovnomernej vrstve na papier na pečenie a preložte do rúry, kým sa prebytočná vlhkosť neodparí a povrch zemiakov nebude suchý, asi 6 minút.
  • Roztlačte zemiaky vo veľkej mise šťuchadlom.
  • Vmiešajte olivový olej a mandľovo-cesnakovú zmes, kým sa dôkladne nespoja.
  • Dochuťte soľou, ozdobte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte s teplou pitou alebo chlebom.

Ďalšietradičné aj netradičné nátierky zo zemiakov nájdete v našich receptoch!

Miska plná krémovej nátierky s pitou.
Zdroj: seriouseats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.