Jednoduchá a nevšedná nátierka zo zemiakov a cesnaku, ktorá sa skvele hodí na slávnostné chlebíčky.
Čo budeme potrebovať
- 450 g zemiakov, olúpané a nakrájané
- soľ
- 85 g celých blanšírovaných mandlí
- 4 až 6 stredných strúčikov cesnaku
- 90 ml plus 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu a/alebo čerstvej citrónovej šťavy
- 180 ml extra panenského olivového oleja
- petržlen, na ozdobu
- chlieb na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zemiaky nakrájané na kocky priveďte v osolenej vode do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým nebudú uvarené, 10 až 15 minút.
- Medzitým v kuchynskom robote zmiešajte mandle, cesnak, 30 ml studenej vody a vínny ocot a/alebo citrónovú šťavu.
- Spracovávajte, kým sa cesnak a mandle nezredukujú na pastu. Dochutíme soľou.
- Zemiaky rozprestrite v rovnomernej vrstve na papier na pečenie a preložte do rúry, kým sa prebytočná vlhkosť neodparí a povrch zemiakov nebude suchý, asi 6 minút.
- Roztlačte zemiaky vo veľkej mise šťuchadlom.
- Vmiešajte olivový olej a mandľovo-cesnakovú zmes, kým sa dôkladne nespoja.
- Dochuťte soľou, ozdobte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte s teplou pitou alebo chlebom.
Ďalšietradičné aj netradičné nátierky zo zemiakov nájdete v našich receptoch!