Nesmieme zabudnúť rolády v štýle španielskych vtáčikov, ktoré sú stálice českej kuchyne. Náplň zvoľte podľa toho, čo máte rádiklasikou sú párky, kyslý uhoriek, varené vajcia alebo rôzna zelenina. Uvarte si k nim domácu knedľu, alebo ich kombinujte s ryžou- oboje stojí za to!
Čo budete potrebovať
- 4 plátky hovädzie sviečkové
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 120 g slaniny
- 30 g masla alebo olivového oleja
- 3 malé cibule
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 1 veľká mrkva
- 1 stonka zeleru
- 2 veľké nakladané uhorky
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať
- plnotučná horčica
- 300 ml hovädzieho vývaru
Postup
- Plátky mäsa rozklepte paličkou do tenka, osoľte a okoreňte z oboch strán az jednej strany potrite horčicou.
- Slaninu a cibuľu nakrájajte najemno. Uhorky nakrájajte na tenké plátky.
- Na každý plátok mäsa dajte trochu cibule, slaniny a petržlenovej vňate a niekoľko plátkov uhorky. Pevne zrolujte a zaistite špáradlá.
- Vo vysokom hrnci opekajte rolády niekoľko minút zo všetkých strán, kým sa mäso nezatiahne. Pridajte jemne nasekanú mrkvu, cibuľu a zeler, osoľte a okoreňte. Pridajte trochu hovädzieho vývaru, nechajte variť prikryté po dobu 1,5 hodiny, alebo pokiaľ nebude hovädzie mäso mäkké. Počas varenia je možné pridať viac hovädzieho vývaru.
- Vyberte rolády z hrnca a rozmixujte omáčku. Podľa potreby môžete zahustiť múkou.
- Vráťte rolády do omáčky a nechajte ešte niekoľko minút prebublať.