Krémová fazuľová polievka so zeleninou

Krémová fazuľová polievka so zeleninou

Nie je nič lepšie ako lenivá nedeľa! A presne pre tieto dni je nasledujúca polievka ako stvorená. Je úžasne krémová, vegánska (ak nepridáte taliansku klobásu) a ešte skvele chutí. Skúste si ju budúcu nedeľu pripraviť a budete nadšení.

INGREDIENCIA

  • olivový olej
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané nadrobno
  • 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané (alebo viac podľa chuti)
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 800 g konzervovaných nakrájaných paradajok
  • 2x 420 g plechovky bielych fazule, odkvapkaných a opláchnutých
  • 1 veľká hrsť čerstvých lístkov bazalky alebo podľa chuti
  • oregano a/alebo iná talianska koreniaca zmes podľa chuti
  • 1 zväzok čierneho kelu, umytý, bez stredových rebier a nakrájaný alebo natrhaný na kúsky veľkosti sústa
  • kôra z parmezánu (voliteľne)
  • talianska klobása (voliteľne)
  • na ozdobu: strúhaný parmezán, krutóny, čerstvá bazalka

POSTUP

  • Hrniec na polievku pokvapkajte olivovým olejom.
  • Smažte cibuľu na strednom plameni po dobu 5-8 minút alebo kým nezosklovatí.
  • Pridajte mrkva a stopkatý zeler a restujte, kým zelenina nezmäkne, ďalších 5-8 minút.
  • Pridajte cesnak a ešte pár minút restujte, pridajte vývar, paradajky (so šťavou), jednu plechovku bielych fazule, bazalku a bylinky a prípadne kôru z parmezánu.
  • Zvýšte teplotu na vysokú a priveďte do varu, potom stiahnite na nízku a hrniec prikryte.
  • Nechajte 20-30 minút prevariť, potom stiahnite z ohňa, odstráňte kôru z parmezánu a rozmixujte ponorným mixérom dohladka.
  • Pridajte kel a zvyšnú plechovku bielych fazule a vráťte na sporák, kým kel mierne nezvädne a fazuľa sa neprehreje, asi 5 minút.
  • Polievku podávajte ozdobenú parmezánom, krutónmi a/alebo bazalkou.
  • Pokiaľ do polievky chcete pridať klobásu, opečte ju na malom množstve olivového oleja.
  • Keď je klobása prepečená, vyberte ju z panvice a nakrájajte na kolieska, ktoré dajte bokom.
  • Polievku varte podľa návodu vyššie a klobásu do nej pridajte vo fáze pridávania kelu a druhej plechovky bielych fazule.
  • Užite si to!
Polievka z fazule a zelenina ozdobená strúhaným syrom a bazalkou, servírovaná v hlbokom tanieri.
www.blueberriesandbasil.wordpress.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie tlakových hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.