Táto polievka je vynikajúca a vhodná pre celú rodinu. Navyše je neuveriteľne zdravá, vegánska a bez lepku. Skvele sa hodí na ospalú nedeľu, kedy sa vám nechce vyvárať nič zložité, ale zároveň chcete rodine dodať živiny.
INGREDIENCIA
- 6 pórov (5 na polievku, 1 na ozdobu)
- 3 stredne veľké zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 badián
- ½ lyžičky soli
- 8 šálok vody
POSTUP
- Póry olúpte, očistite a nakrájajte – tmavo zelené vršky vyhoďte.
- 5 pórov môžete nakrájať na veľké kúsky, 1 pór, ktorý použijete na ozdobu, nakrájajte na jemné polkolieska.
- Zemiaky olúpte a rozštvrťte.
- V polievkovom hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
- Pridajte cesnak a 5 pórov.
- Pór restujte 5 minút, kým nezačne byť priesvitný.
- Často miešajte, nechcete, aby sa pripálil.
- Osoľte.
- Zalejte 8 hrnčeky vody a pridajte badián a zemiaky.
- Nechajte 30 minút za občasného miešania dusiť, kým zemiaky nezmäknú.
- Ochutnajte – v prípade potreby pridajte ďalšiu štipku soli alebo korenia.
- Z vývaru vyberte badián a vyhoďte.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom (v prípade potreby môžete pridať až ďalšie 2 šálky vody).
- Na panvicu na strednom plameni nakvapkajte ½ lyžice olivového oleja.
- Pridajte najemno nakrájaný pór, ktorý ste si vyhradili na ozdobu, a štipku soli.
- Často miešajte a nechajte 10 minút variť.
- V polovici pridajte ¼ šálky vody, aby sa pór sparil.
- Pozor, nech sa nespáli!
- Pokiaľ sa pór začne lepiť na panvicu a bude tmavo hnedý, pridajte ešte trochu vody a stiahnite plameň.
- Akonáhle je pór priesvitný a mäkký, je hotovo.
- Podľa chuti pridajte ešte trochu soli (ak je to potrebné).
- Polievku nalejte do misky.
- Navrch dajte lyžicu orestovaného póru.
- Servírujte!