Toto vynikajúce vegetariánske (a vegánske) karí je plné dobrôt – od sladkých zemiakov bohatých na vitamín A, cícery plné vlákniny až po špenát nabitý železom. To všetko je varené v kokosovom mlieku a podávané s jogurtom. Ideálna ako rýchla večera počas všedných dní
INGREDIENCIA
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 veľký pór, nakrájaný na plátky
- 1 polievková lyžica jemnej indickej kari pasty – alebo viac, ak máte radi trochu pikantnejšie jedlo (skvelá je tiež Patak´s korma pasta alebo Tikka)
- čerstvý zázvor o veľkosti cca 2,5 cm, nastrúhaný
- 2 veľké batáty, olúpané a nakrájané na veľké kocky
- 400 ml plechovka kokosového mlieka
- 400 g konzervovaných cícerov, scedených a prepláchnutých
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 25 g sušenej červenej šošovky
- 115g baby špenátu
- zväzok čerstvého koriandra, jemne nasekaný
- 1 limetka, rozpolená
- bezmliečny jogurt, jemne nakrájaná uhorka a ryža na podávanie
POSTUP
- Rozohrejte olej vo veľkej hlbokej panvici (ktorá má pokrievku) na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu a opekajte za občasného miešania 5 minút, kým nezačne mäknúť.
- Pridajte pór a opekajte ďalších 5–7 minút, alebo kým cibuľa aj pór nezmäknú a cibuľa nezosklovatí.
- Ďalej pridajte karí pastu a minútu miešajte, potom vmiešajte nastrúhaný zázvor a varte ďalšiu minútu.
- Pridajte batáty, kokosové mlieko, prepláchnutý cícer, paradajky, paradajkový pretlak a šošovku.
- Dobre premiešajte, priveďte do varu, potom stiahnite plameň, priklopte a varte 20–25 minút, kým batáty nezmäknú.
- Zložte pokrievku, vmiešajte špenátové listy a varte 3 minúty, kým špenát nezvädne.
- Vmiešajte polovicu koriandra a vytlačte polovicu limetky.
- Zostávajúcu polovicu limetky nakrájajte na mesiačiky a karí ihneď podávajte s uvarenou ryžou, s mištičkami jogurtu, nakrájanou uhorkou as mesiačikmi limetky na vytlačenie.
- Posypte zvyšným koriandrom a ihneď podávajte.