Králik na smotane je výnimočné a veľmi chutné sviatočné jedlo. Nenechajte sa odradiť náročnejšou prípravou. Pokiaľ budete postupovať podľa receptu, nemôžete urobiť chybu a odmenou vám bude vynikajúci nedeľný obed hodný poklony.
INGREDIENCIA
- 1 králik (2 predné nohy, 2 zadné nohy a chrbát, ak máte aj trup a krk, použite ich na vývar)
- 1 malé maslo
- 2 bobkové listy
- 15 guličiek čierneho korenia
- 5 guličiek nového korenia
- 2 lyžičky sušeného tymiánu
- 300 g koreňovej zeleniny nakrájanej na malé kocky
- 50 g slaniny nakrájanej na jemno
- 1 cibuľa nakrájaná na jemno
- 1 lyžica horčice
- 2 vrchovaté lyžice hladkej múky
- 1 a ½ lyžice octu
- 1 a ½ lyžice cukru
- 500 ml vývaru z trupu a krku králika, môžete použiť aj kuracie vývar alebo vodu
- 1 smotana na šľahanie (200ml)
- 1 citrón
- soľ, korenie
Na knedľu:
- 400 g staršieho bieleho pečiva (rožky či žemle)
- 250 ml mlieka
- 4 vajcia
- muškátový oriešok
- hrsť petržlenovej vňate nakrájanej na jemno
- soľ
POSTUP
- Kúsky umytého králika osušte a dajte do misy.
- V hrnci rozpustite maslo a pridajte k nemu korenie.
- Chvíľočku ho na masle opražte a potom rozpusteným maslom zalejte králika.
- Poriadne premiešajte.
- Misku prikryte a dajte odpočívať do chladničky na 4 až 24 hodín.
- Pred pečením mäso vyberte a chvíľu nechajte pri izbovej teplote.
- Medzitým si z trupu a krku uvarte vývar spolu s korením na vývar.
- Varte, kým mäso nie je mäkké.
- Rúru rozohrejte na 170 stupňov Celzia.
- Na sporáku rozpáľte pekáč, v ktorom budete mäso piecť a sprudka opečte kusy králika zo všetkých strán.
- Keď je mäso opečené, vyberte ho a do výpeku dajte nakrájanú koreňovú zeleninu, chvíľu restujte za stáleho miešania, potom pridajte nakrájanú slaninu a cibuľu.
- Znovu restujte a miešajte, kým nie je zelenina zlatistá.
- Pridajte korenie, hladkú múku, horčicu, ocot a cukor.
- Premiešajte a zalejte vývarom.
- Ďalej do pekáča vložte mäso a prikryte.
- Vložte do rúry a pečte cca 2 hodiny.
- Do veľkého hrnca dajte variť vodu.
- Oddeľte žĺtky od bielkov.
- Bielky vyšľahajte so štipkou soli do snehu.
- Nakrájajte si pečivo na kocky, osoľte, pridajte žĺtky a nakrájanú petržlenovú vňať.
- Všetko premiešajte a po častiach vmiešajte sneh z bielkov.
- Kuchynskú fóliu rozložte na stôl a pol zmesi na knedle do nej zabaľte tak, aby mala tvar valčeka.
- Na okrajoch valček zaviažte povrázkom.
- S druhou časťou cesta urobte to isté.
- Valčeky varte pod pokrievkou 25 minút a raz otočte.
- Po vybratí rozbaľte a nakrájajte.
- Keď je králik mäkký, vyberte pekáč na sporák a omáčku s mäsom bez pokrievky ešte varte.
- Po 10 minútach mäso vyberte, zabaľte do alobalu a omáčku prepasírujte cez jemné sitko.
- Dochuťte šťavou z citróna, prípadne soľou.