Králik na smotane s karlovarskou knedľou

Králik na smotane s karlovarskou knedľou

Králik na smotane je výnimočné a veľmi chutné sviatočné jedlo. Nenechajte sa odradiť náročnejšou prípravou. Pokiaľ budete postupovať podľa receptu, nemôžete urobiť chybu a odmenou vám bude vynikajúci nedeľný obed hodný poklony.

INGREDIENCIA

  • 1 králik (2 predné nohy, 2 zadné nohy a chrbát, ak máte aj trup a krk, použite ich na vývar)
  • 1 malé maslo
  • 2 bobkové listy
  • 15 guličiek čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 300 g koreňovej zeleniny nakrájanej na malé kocky
  • 50 g slaniny nakrájanej na jemno
  • 1 cibuľa nakrájaná na jemno
  • 1 lyžica horčice
  • 2 vrchovaté lyžice hladkej múky
  • 1 a ½ lyžice octu
  • 1 a ½ lyžice cukru
  • 500 ml vývaru z trupu a krku králika, môžete použiť aj kuracie vývar alebo vodu
  • 1 smotana na šľahanie (200ml)
  • 1 citrón
  • soľ, korenie

Na knedľu:

  • 400 g staršieho bieleho pečiva (rožky či žemle)
  • 250 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • muškátový oriešok
  • hrsť petržlenovej vňate nakrájanej na jemno
  • soľ

POSTUP

  1. Kúsky umytého králika osušte a dajte do misy.
  2. V hrnci rozpustite maslo a pridajte k nemu korenie.
  3. Chvíľočku ho na masle opražte a potom rozpusteným maslom zalejte králika.
  4. Poriadne premiešajte.
  5. Misku prikryte a dajte odpočívať do chladničky na 4 až 24 hodín.
  6. Pred pečením mäso vyberte a chvíľu nechajte pri izbovej teplote.
  7. Medzitým si z trupu a krku uvarte vývar spolu s korením na vývar.
  8. Varte, kým mäso nie je mäkké.
  9. Rúru rozohrejte na 170 stupňov Celzia.
  10. Na sporáku rozpáľte pekáč, v ktorom budete mäso piecť a sprudka opečte kusy králika zo všetkých strán.
  11. Keď je mäso opečené, vyberte ho a do výpeku dajte nakrájanú koreňovú zeleninu, chvíľu restujte za stáleho miešania, potom pridajte nakrájanú slaninu a cibuľu.
  12. Znovu restujte a miešajte, kým nie je zelenina zlatistá.
  13. Pridajte korenie, hladkú múku, horčicu, ocot a cukor.
  14. Premiešajte a zalejte vývarom.
  15. Ďalej do pekáča vložte mäso a prikryte.
  16. Vložte do rúry a pečte cca 2 hodiny.
  17. Do veľkého hrnca dajte variť vodu.
  18. Oddeľte žĺtky od bielkov.
  19. Bielky vyšľahajte so štipkou soli do snehu.
  20. Nakrájajte si pečivo na kocky, osoľte, pridajte žĺtky a nakrájanú petržlenovú vňať.
  21. Všetko premiešajte a po častiach vmiešajte sneh z bielkov.
  22. Kuchynskú fóliu rozložte na stôl a pol zmesi na knedle do nej zabaľte tak, aby mala tvar valčeka.
  23. Na okrajoch valček zaviažte povrázkom.
  24. S druhou časťou cesta urobte to isté.
  25. Valčeky varte pod pokrievkou 25 minút a raz otočte.
  26. Po vybratí rozbaľte a nakrájajte.
  27. Keď je králik mäkký, vyberte pekáč na sporák a omáčku s mäsom bez pokrievky ešte varte.
  28. Po 10 minútach mäso vyberte, zabaľte do alobalu a omáčku prepasírujte cez jemné sitko.
  29. Dochuťte šťavou z citróna, prípadne soľou.
Kus králika na tanieri spolu s omáčkou a plátkami knedle s vedľa položeným príborom.
www.receptykulinarium.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.