Kombinácia králika a feniklu môže byť pre niekoho trochu neobvyklá. Dajte tomu však šancu! Ide totiž o skvelú pochúťku, na ktorej si pochutí celá vaša rodina!
INGREDIENCIA
- 1 králik naporciovaný na 8 kusov
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky rozmarínu
- soľ a korenie
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- 2 buľvy feniklu nakrájané na klinky
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na mesiačiky
- 85 g pancetty, nasekané
- 1 lyžička feniklových semienok
- ½ šálky nahrubo nasekaných listov feniklu
- ¾ šálky bieleho vína
- ½ šálky kuracieho vývaru
POSTUP
- Vložte do mixéra 2 veľké strúčiky cesnaku, rozmarín, ½ lyžičky soli, ½ lyžičky korenia a lyžicu olivového oleja a vytvorte pastu.
- Potrite pastou kúsky králika a dajte cez noc do chladničky.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Použite pekáč alebo zapekaciu misu dostatočne veľkú, aby sa do nej zmestili kúsky králika, cibuľa a fenikel.
- Okolo králika a medzi kúskami položte fenikel, cibuľu, pancettu, cesnak a semená feniklu a navrch položte polovicu feniklových listov.
- Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Pečte 30 minút.
- Pridajte ½ šálky bieleho vína a pečte ďalšiu hodinu.
- Každých 15 minút podlievajte šťavou z pekáča.
- Pokiaľ je v pekáči málo tekutiny, pridajte viac vína alebo vody.
- Zvýšte teplotu na 230 stupňov Celzia.
- Pečte ďalších 15 minút, kým králik nezíska zlatohnedú farbu.
- Kúsky králika otočte a pečte ďalších 15 minút, počas ktorých ho ešte raz podlejte.
- Fenikel a cibuľa by mali byť mäkké a pekne opečené.
- Preložte králika a zeleninu na nahriaty tanier a udržujte v rúre teplej, zatiaľ čo budete pripravovať omáčku.
- Dajte pekáč nad horákmi na vysokú teplotu a zalejte ¼ šálkou bieleho vína a kuracím vývarom.
- Z pekáča zoškrabnite všetky hnedé kúsky a zvarte tekutinu asi na polovicu.
- Nechajte prehrievať asi 3 až 5 minút.
- Králika posypte zvyšnými feniklovými listami a podávajte s omáčkou.