Výroba domáceho jogurtu je jednoduchá a tu je popísaný krok za krokom, ako si vyrobiť jogurt doma.
Čo budeme potrebovať
- 1,5 litra plnotučného mlieka
- 2 lyžice aktívneho jogurtu s biokultúrou
Postup
- Mlieko nalejeme do hrnca s ťažkým dnom (ako na puding).
- Akonáhle sa objaví mliečna pena, vypneme a penu vyberieme lyžicou.
- Rýchlo schladíme, napríklad tak, že položíme hrniec do umývadla s vodou a ľadom.
- Pokúsime sa odhadnúť teplotu, mala by byť ako telesná teplota, nie vyššia ako 40°C a nie nižšia ako 35°C.
- V tejto chvíli zmiešame trochu mlieka s jogurtom v malej vedľajšej nádobe.
- Veľmi dobre premiešame, potom nalejeme do zvyšku mlieka a po premiešaní nalievame do uzatvárateľných pohárov.
- Udržujeme v teple po dobu 8 hodín. To sa dá zariadiť napríklad v hrnci s teplou vodou, ktorú občas dohrejeme. S nádobkami však nehýbeme!
- Takto si vyrobíme vynikajúci biely jogurt, ktorý podávame s domácou zaváraninou alebo s ovocím. Hodí sa aj na domáce marinády!
Na zhotovenie domáceho jogurtu sa v mnohých domácnostiach osvedčili pomocníci. Mrknite sa na článok o hodnotení elektrických jogurtovačov .