Ajvar z pečeného baklažánu a paprík

Ajvar z pečeného baklažánu a paprík

Ajvar je srbská baklažánová zmes s upečenou sladkou paprikou, niekedy označovaná ako vegetariánsky kaviár. Jeho dymová chuť sa skvele hodí ku grilovaným alebo pečeným mäsám, najmä jahňaciemu.

Čo budeme potrebovať

  • 2 veľké baklažány
  • 6 veľkých červených paprík
  • Soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • 60 ml kvalitného olivového oleja
  • 1 lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  • Zahrejte rúru na 200 stupňov.
  • Baklažán po celej dĺžke prepichajte vidličkou.
  • Umyté baklažány a papriky položte na plech s papierom na pečenie a opekajte, kým ich šupka nesčernie, asi 30 minút.
  • Pečenú zeleninu vložte do žiaruvzdornej misy.
  • Prikryjeme ich igelitom a nechajte 10 minút v pare.
  • Olúpte a vyhoďte sčernelé šupky, stonky a semená.
  • Vo veľkej miske roztlačte alebo nakrájajte zeleninu, podľa toho, aký hladký alebo hrubý máte ajvar radi.
  • Dochutíme soľou a korením.
  • Pridajte cesnak a citrónovú šťavu a za stáleho miešania pokvapkajte olejom.
  • Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobu a podávajte.

Pridajte nakrájané červené čili papričky a cibuľu a citrónovú šťavu nahraďte červeným vínom alebo červeným vínnym octom.

Bulharské kiopoolu je podobné, ale namiesto červenej papriky sa používa zelená paprika a pridávajú sa paradajky. Alebo sa inšpirujte našimi receptami na ajvar , určite si vyberiete!

Pohár plný lahodného ajvaru z pečenej zeleniny.
Zdroj: jocooks.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.