Baklažánová nátierka

Baklažánová nátierka

Tento recept na nátierku z baklažánu získava svoju unikátnu chuť, vďaka cesnaku a tymiánu.

Čo budeme potrebovať

  • 1 baklažán
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžica (olivového) oleja
  • 1 lyžička octu
  • pažítka
  • 1 lyžička cesnakového korenia alebo lisovaného cesnaku
  • 1 lyžička tymiánu

Postup

  1. Nelúpané očistené baklažány upečieme v rúre domäkka.
  2. Mäkké baklažány dobre pokosíme a potom trieme v mise spolu s olejom, ktorý pridávame postupne.
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme trochu octu, horčice, pažítky, cesnak a tymián a opäť všetko dobre premiešame.
  4. Zmesou potierame chlebíčky, môžeme dozdobiť vajíčkom, uhorkou a pokvapkať citrónovou šťavou

U nás nájdete aj ďalšiu inšpiráciu na nátierku z baklažánu ! Skúste ich všetky.

Miska plná lahodnej a krémovej nátierky.
Zdroj: feastingathome.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Nátierka z baklažánu v 5 vynikajúcich receptoch z celého sveta

Nátierka z baklažánu v 5 vynikajúcich receptoch z celého sveta

Baklažán je plodina širokého využitia a nájdete ho snáď vo všetkých kuchyniach sveta

Pozvite ho aj do tej svojej a pripravte si lahodné nátierky a dipy

Skvele sa hodí na večeru, ako pohostenie na oslavu alebo na letné grilovanie

Inšpirujte sa v našich receptoch na baklažánovú nátierku!

Ktorá vám zachutí najviac?

TIP: Baklažán môžete aj plniť, zapiecť alebo zaujímavo ugrilovať. Ako na to? Pozrite sa na ďalšie chutné recepty z baklažánu .

10 zaujímavých faktov o baklažánu

  • Celým menom baklažán vajíčkoplodý alebo baklažán, v americkej angličtine je známy ako eggplant, v britskej používajú slovo aubergine
  • Nie je to zelenina! V skutočnosti, rovnako ako paradajka, patrí baklažán medzi ovocie.
  • A rovnako ako paradajky alebo zemiaky rastie počas noci
  • Rastlina dorastá do metrovej výšky
  • Najrozšírenejšia je síce vo svojej fialovej podobe, ale baklažán môže byť aj biely, zelený alebo fialový s bielymi pruhmi
  • Pri požití v surovom stave môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti
  • Má rád teplo. Ideálna teplota na jeho pestovanie je 20 – 25°C
  • Baklažán pochádza z Mjanmarska. Do Európy sa dostal v 15. storočí – Arabi ho priviezli do španielskej Andalúzie
  • Niektoré národy tvrdili, že jesť baklažán je nebezpečné. V Grécku býval nazývaný jablkom bláznov.
  • Dnes už sa vie, že je naopak pre ľudské zdravie veľmi vhodný – obsahuje vitamíny A, B a C a celý rad minerálov napr. sodík, zinok, železo alebo draslík. Vďaka tomu pomáha správnej funkcii pečene, znižuje cholesterol a je vhodný aj pre diabetikov, spevňuje steny ciev a prispieva správnemu fungovaniu čriev.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.