Koláč s čerešňami a posýpkou je kyslý, sladký a je dokonalou kombináciou krehkého cesta a jemnej náplne. Drobenka mu dodáva lahodnú, maslovú chrumkavosť.
Čo budeme potrebovať
Na koláč
- 1 kg vykôstkovaných čerešní
- 150 g kryštálového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 1 lístkové cesto
Na posýpku
- 6 lyžíc masla
- 60 g hnedého cukru
- 90 g hrubej múky
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička mletej škorice
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Ak sú vaše čerešne zamrznuté, uistite sa, že ich úplne rozmrazíte a zbavíte väčšiny tekutiny.
- Pridajte čerešne, cukor, kukuričný škrob a citrónovú šťavu do stredného hrnca.
- Varte na miernu teplotu za občasného miešania, kým sa kukuričný škrob a cukor nerozpustia a zmes nezhustne.
- Zložte z platne, vmiešajte vanilkový a mandľový extrakt a odstavte.
- Vyvaľkajte lístkové cesto.
- Vložte cesto do koláčovej formy a zatlačte ho do formy.
- Pripravte si posýpku. Rozpustite maslo. Do rozpusteného masla vmiešame hnedý cukor, múku, vanilkový extrakt a škoricu. Miešajte, kým sa nevytvoria mäkké omrvinky.
- Nalejte čerešňovú náplň do pripravenej krusty.
- Navrch nasypte posýpku.
- Pečte, kým omrvinka nezhnedne a náplň nebude bublať, 50 až 60 minút.
- Počas pečenia koláč kontrolujte, a pokiaľ povrch príliš zhnedne, prikryte ho alobalom na zostávajúcu dobu pečenia.
- Čerešňový koláč necháme 15 minút vychladnúť.
- Podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Upiekli ste snáď všetko možné a napriek tomu vám zostala hromada čerešní?
Inšpirujte sa našimi receptami a zavarte ich !