Jednoduchá varianta receptu na čerešňový koláč, ktorý vďaka bezej vyzerá naozaj rozprávkovo.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukor krupica
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 125 g masla
- 3 lyžice kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 1 vajce
Bezé
- čerešňová marmeláda na povrch koláča
- 200 g cukor krupice
- 4 bielky
- 2–3 lyžice zemiakového škrobu
- 1 lyžica octu
Postup
- Zmiešame sypké ingrediencie, teda múku, cukor, kakao a prášok do pečiva.
- Pridáme mlieko, maslo a vajcia a vytvoríme cesto.
- Hmotu nalejeme do vopred vymastenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20 minút.
- Ďalej si pripravíme bazé. Vyšľaháme do pevnej peny bielky s cukrom a zemiakovým škrobom.
- Vrátime sa späť k cestu. Potrieme čerešňovou marmeládou (nešetrite s ňou, môžete namazať poriadnu vrstvu).
- Hore nanesieme bazé, ideálne pomocou cukrárskych pomôcok na zdobenie vytvoríme pusinky, ružičky alebo iné obľúbené tvary.
- Opäť vložíme do rúry, tentoraz s nižšou teplotou (150 ° C). Pečieme opäť asi 20 minút, kým povrch nezružovie.
- Necháme pomaly vychladnúť – pri rýchlom ochladení by mohla krusta popraskať.
Výborným variantom je aj mriežkový koláč. Voľba náplne záleží len na vás.
Viete čo je béza? Kde sa používa a ako najlepšie ho pripraviť? Prečítate si všetko podstatné o tomto kréme v našom článku !