Tento recept na buchtu plnú pomarančov, vyrobená z čerstvej pomarančovej šťavy, kôry a lahodnej glazúry, prináša citrusový punc každému sústu.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 315 g hladkej múky (presiate)
- 5 g jedlej sódy
- 5 g soli
- 4 veľké vajcia
- 300 g krupicového cukru
- 120 ml repkového oleja
- 115 g rozpusteného masla
- 300 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy (3-4 veľké pomaranče)
- 15 g pomarančovej kôry (alebo viac podľa chuti)
Na glazúru
- 80 ml čerstvej pomarančovej šťavy (1-2 pomaranče)
- 5 g pomarančovej kôry
- 200 g cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C. Vymažte plech a dajte bokom.
- V strednej miske zmiešajte múku a jedlú sódu a soľ. Dajte bokom.
- V mixéri vybavenom šľahacím nástavcom vyšľahajte vajcia a cukor pri vysokej rýchlosti, kým nebudú nadýchané, asi 5 minút.
- Do mixéra bežiacim na nízku rýchlosť pomaly pridávajte olej, kým sa nespojí, a to isté opakujte s maslom.
- Pridajte pomarančovú šťavu a kôru a pomaly miešajte, kým sa všetko nespojí. Pridajte suché ingrediencie a miešajte, kým sa nespoja.
- Prelejte cesto do pripraveného plechu.
- Pečte 50–60 minút, kým zapichnutá špajľa do stredu cesta nevyjde čistá.
- Zatiaľ čo sa buchta pečie, zmiešajte dohromady pomarančovú šťavu, kôru a cukor, aby ste vytvorili polevu.
- Pred vyklopením na chladiacu mriežku a pridaním polevy, nechajte 30 minút bábovku vychladnúť vo forme.
- Ešte teplú bábovku vyklopíme z formy, prepicháme tortu po celej ploche a prelejeme polevou.