Vychutnajte si toto jednoduché vegetariánske jedlo pripravené zo zelených fazuliek a vynikajúce sladkokyslé smotanové omáčky. Ideálna na ľahký obed či večeru!
INGREDIENCIA
- 450 g zelených fazuliek, mrazených
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice masla
- 2 polievkové hladké múky
- 1 šálka vývaru odobraného počas blanšírovania fazule
- 1 šálka plnotučného mlieka
- ⅓ šálky smotany na šľahanie
- 2 guličky nového korenia
- 1 bobkový list
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1-2 lyžičky soli
POSTUP
- Mrazené fazuľky nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.
- V hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo osolenej vody, asi ako na cestoviny.
- Fazuľky opatrne vložte do vriacej vody a varte 3 minúty.
- Potom z nich vyberte šálku vývaru a dajte ich bokom, zvyšok sceďte.
- Fazuľky ihneď schlaďte ľadovou vodou, aby ste zastavili proces varenia a umožnili zelenine zachovať si krásnu sviežu farbu.
- V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte maslo na stredne vysokú teplotu a orestujte cibuľu, ktorú ste predtým nakrájali nadrobno.
- Miešajte, kým cibuľa nezosklovatí.
- To trvá asi 3-5 minút.
- Stlmte oheň a pridajte múku.
- Miešajte minútu.
- Potom hrniec stiahnite z platne.
- Postupne prilievajte vývar z fazuliek a usilovne miešajte, aby sa hrudky rozpustili.
- Táto fáza bude vyžadovať trochu práce, ale buďte trpezliví; ak prilievate teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaša bez hrudiek, v ktorej je vidieť len osmažená cibuľka.
- Postupne prilievajte mlieko a šľahajte.
- Vráťte hrniec na sporák.
- Zvýšte teplotu, kým omáčka nezačne bublať.
- Pridajte bobkový list a nové korenie a vmiešajte ocot.
- Znížte plameň na minimum, prikryte a nechajte 15 minút na veľmi miernom ohni prebublávať.
- Zápražka sa pekne prevarí, zmäkne, spojí omáčku a stratí múčnú chuť.
- Nakoniec hrniec odstavte zo sporáka a vmiešajte smotanu.
- Pokiaľ je omáčka príliš hustá, pridajte trochu mlieka a prešľahajte.
- Pridajte lyžičku cukru a podľa potreby dochuťte soľou alebo octom.
- Vyberte bobkové listy a nové korenie.
- Pokiaľ sú zelené fazuľky dlhé, nakrájajte ich na menšie kúsky.
- Vložte ich do omáčky a nechajte chvíľu prehriať.
- Vyvarujte sa prevareniu omáčky, pretože by sa smotana mohla zraziť.
Varná doska patrí spoločne s chladničkou k najdôležitejším kuchynským spotrebičom.
Vybrať si môžeme hneď z niekoľkých typov. K tým najobľúbenejším patria tie na indukciu. Čo pri ich výbere nezabudnúť zohľadniť a aké sú ich najväčšie výhody a nevýhody? Všetko sa dozviete v našej recenzii indukčných varných dosiek .