Tento perfektný recept na jablčnú tortu, je vďaka pudingu tak vláčny, že sa z toho po ochutnaní zbláznite!
Čo budeme potrebovať
- 6 polievkových lyžíc masla
- 250 ml tučnej smotany
- 250 ml plnotučného mlieka
- 3 veľké vajcia
- 220 g briošky (toastu, sladkých mäkkých buchtičiek nakrájané na kocky)
- 160 g trstinového cukru
- 80 g kryštálového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 1/2 lyžičky soli
- 2 jablká (ošúpané, nakrájané na štvrťky, zbavené jadrovníka a nakrájané na plátky)
- Vanilková zmrzlina (na podávanie)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov .
- Tortovú formu, alebo formu na koláč zľahka potrite maslom a dajte bokom.
- Vo veľkej mise ušľahajte smotanu, mlieko a vajcia.
- Pridajte briošku a jemne premiešajte, aby ste ju celú obalili. Nechajte pri izbovej teplote 30 minút nasiaknuť.
- Medzitým rozpustite maslo v strednom hrnci.
- Odstráňte a pridajte kryštálový cukor, hnedý cukor, vanilku, korenie a soľ a miešajte, pokiaľ nebude zmes hladká a dobre spojená. Pridajte jablká a premiešajte, aby ste ich obalili.
- Jemne vmiešajte jablčnú zmes do brioškovej zmesi, kým sa všetko dobre nespojí.
- Do pripravenej formy pridajte zmes briošky a jabĺk, potom nalejte zvyšnú tekutinu až po okraj misky (nemusíte ju použiť celú).
- Podľa potreby posypte cukrom.
- Pečte zakryté alobalom 45 minút.
- Odkryte a pokračujte v pečení ďalších 30 až 35 minút, kým brioška nezezlátne a zmes uprostred nestuhne.
- Pred podávaním so zmrzlinou nechajte 10 až 20 minút odležať na mriežke.
Ku všetkým sladkým jablkovým pokrmom sa hodí lyžička škorice alebo čokoládová poleva. Jablká sa tiež výborne kombinujú s banánmi , takže polovicu množstva jabĺk v každej z tort je možné nahradiť rovnakým množstvom nakrájaných banánov!