Čaj z čerstvých šípok je starý osvedčený liečivý prostriedok podporujúci našu imunitu v chladných a vlhkých zimných mesiacoch.
Čo budeme potrebovať
- 20 šípok
- 250 ml vody
Postup
- Čerstvo natrhané šípky rozpolíme alebo rozdrvíme, zalejeme studenou vodou a necháme 12 hodín vylúhovať.
- Druhý deň zahrejeme na teplotu asi 80 ° C, odstavíme a necháme 10 minút lúhovať.
- Potom čaj precedíme cez jemné sitko alebo plátno.
Dávajte si pozor pri použití šípok do pečeného čaju, aby sa úplne neroztlačili a nevypadli z nich semienka. Semienka totiž majú pomerne agresívne chĺpky, ktoré môžu dráždiť k silnému kašľu, až dáveniu. Preto sa čaj zo šípok musí cediť cez plátno, nestačí cez obyčajné sitko.