Tento recept na polievku z tekvice je krémový, a tak zdravý! Táto polievka bude vyzerať krásne na vašom sviatočnom stole, ale aj ako príloha k ľahkému obedu.
Čo budeme potrebovať
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 kg tekvica Hokaido
- 1 veľká žltá cibuľa (nakrájaná)
- 4 – 6 strúčikov cesnaku (prelisovaných)
- ½ lyžičky morskej soli
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- ⅛ lyžičky klinčeka
- mleté čierne korenie
- 1 l zeleninového vývaru
- ½ šálky plnotučného kokosového mlieka alebo hustej smotany
- 2 lyžice javorového sirupu alebo medu
- 80 g zelených tekvicových semienok
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov a vyložte plech papierom na pečenie.
- Tekvicu opatrne rozpolíte a vydlabajte semienka.
- Tekvicu nakrájajte na kocky a tie potom potrite 1 lyžicou olivového oleja a rozložte ju na plech.
- Vložte ju do rúry a pečte 35 minút alebo dlhšie, kým dužinu ľahko neprepichnete vidličkou.
- Kúsky nechajte niekoľko minút vychladnúť.
- Zohrejte zvyšné 3 lyžice olivového oleja vo veľkom hrnci na strednú teplotu.
- Akonáhle sa olej trblieta, pridajte cibuľu, cesnak a soľ.
- Miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Varte za občasného miešania, kým cibuľa nie je priehľadná, asi 8 až 10 minút.
- Medzitým z tekvice zlúpnite šupku a tú vyhoďte.
- Do hrnca k cibuli pridajte tekvicovú dužinu, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, a trochu čerstvo mletého čierneho korenia.
- Premiešajte a zalejte vývarom.
- Zmes v hrnci priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 15 minút, aby sa chute spojili.
- Zatiaľ čo sa polievka varí, opekajte semienka na stredne miernu teplotu, za častého miešania, kým nebudú voňavé, zlatisté a nebudú vydávať praskavé zvuky.
- Semienka nechce vychladnúť.
- Akonáhle je tekvicová polievka hotová, vmiešajte kokosové mlieko a javorový sirup.
- Odstráňte polievku z platne a nechajte ju mierne vychladnúť.
- Na rozmixovanie polievky použite ponorný mixér.
- Ochutnajte av prípade potreby dokoreňte (možno budete chcieť pridať viac kokosového mlieka pre extra krémovitosť/jemnejšiu chuť, alebo javorový sirup, aby bola trochu sladšia).
- Polievku nalejte do jednotlivých misiek, posypte semienkami a podávajte.
K tomu, aby ste vytvorili hodvábne hladkú polievku potrebujete kvalitný tyčový mixér ! To aký vybrať, bez obáv, že ho pri prvom použití hneď „uvaríte“ sa dozviete v našej recenzii!