Vynikajúci raňajkový bagel, ktorý vám dopraje energiu až do obeda, pretože je neuveriteľne výdatný! Obľúbená kombinácia slaniny a vajec je doplnená luxusnou domácou paradajkovou a holandskou omáčkou. To jednoducho musíte vyskúšať!
INGREDIENCIA
- 8 plátkov slaniny
- 4 bagely
- 4 vajcia
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 lyžice domácej paradajkovej omáčky
- 1/3 šálky domácej holandskej omáčky
- 1 lyžica pažítky, nasekané nadrobno
- 1 štipka morskej soli
- 1 štipka mletého korenia
Na domácu paradajkovú omáčku (nevyužijete všetko):
- 1 kg zrelých paradajok, nakrájaných na kocky
- 2 nakrájané červené cibule
- 150 ml extra panenského olivového oleja
- 2 strúhané strúčiky cesnaku
- 3 lyžice malých kaparov
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica balzamikového octu
Na domácu holandskú omáčku (nevyužijete všetko):
- 3 žĺtky
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy alebo viac podľa chuti
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1/4 lyžičky soli
- štipka kajenského korenia
- 1/2 šálky masla alebo ghí, alebo viac pre redšiu konzistenciu, rozpusteného a horúceho
POSTUP
- Pripravíme si paradajkovú omáčku.
- V mixéri zmiešame 1 kg na kocky nakrájaných paradajok, 2 nakrájané červené cibule, 150 ml extra panenského olivového oleja a 2 lyžičky morskej soli.
- Vyklopíme na plech na pečenie a vložíme do rúry nastavenej na funkciu gril na 5–10 minút alebo do spálenia.
- Vrátime späť do misy, vmiešame 2 nastrúhané strúčiky cesnaku a 3 lyžice malých kaparov a necháme 10 minút vychladnúť.
- Vmiešame 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate a 1 lyžicu balzamikového octu.
- Dáme bokom.
- Pripravíme si holandskú omáčku.
- Maslo zakryjeme a rozpustíme v mikrovlnnej rúre (môžeme ho rozpustiť aj na sporáku).
- Pridáme vaječené žĺtky, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a kajenské korenie do výkonného mixéra a mixujeme 5 sekúnd, kým sa všetko nespojí.
- S mixérom bežiacim na stredný výkon pomaly do zmesi prilievame horúce maslo.
- Nalejeme do misky a pokračujeme v príprave bagela.
- Slaninu dáme na gril a ugrilujeme ju z oboch strán do zlatista.
- Vo veľkej nepriľnavej panvici na strednom plameni rozohrejeme olivový olej.
- Vajcia vyprážame, kým bielky nestuhnú a žĺtky sa neuvaria podľa vašej chuti.
- Bagely rozkrojíme napoly a opečieme do zlatista.
- Na dno každého opečeného bagela natrieme lyžicou paradajkovú omáčku.
- Navrch dáme slaninu, volské oko, holandskú omáčkou a pažítku.
- Dochutíme soľou a korením.