Tajomstvom dobrého cibuľového koláča je jeho úplná jednoduchosť. Čím menej surovín, tým prirodzenejšia chuť. Nesmie jej však kaziť žiadne zbytočné korenie ani zelenina. Pokiaľ si veľmi nepotrpíte na sladké, určite omrknite aj recepty na slané torty.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 5–6 polievkových lyžíc studenej vody
- Štipka soli
Na náplň:
- 3 veľké vajcia
- 3 polievkové lyžice vody
- 2 veľké cibule nakrájané nadrobno
- 500 g kvalitného strúhaného čedaru
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Začneme tým, že do nádoby kuchynského robota preosejeme múku, pridáme maslo, štipku soli a pomocou pulzného tlačidla mixujeme, kým zmes nevyzerá ako strúhanka.
- Pridáme studenú vodu a znova rozmixujeme, tentoraz až do tej doby, než sa utvoria z cesta gule.
- Dáme do menšej misky, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30-60 minút do chladničky.
- Zatiaľ čo cesto odpočíva, dáme do panvice vodu, prihodíme nakrájanú cibuľu a necháme variť 10 až 15 minút, aby cibuľa zmäkla.
- Potom necháme vychladnúť a zlejeme prebytočnú vodu.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a pripravíme si koláčovú formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie.
- V miske zmiešame vychladnutú cibuľu, nastrúhaný čedar a pridáme 2 rozšľahané vajcia. Dôkladne premiešame a ochutíme soľou s korením.
- Vyberieme cesto z chladničky, odkrojíme z neho 1 tretinu a tú dáme späť, aby sa chladila.
- Zostávajúce 2 tretiny cesta vyvaľkáme na pomúčenej ploche a potom s ním vyložíme pripravenú koláčovú formu. Pritlačíme po okrajoch tak, aby cesto nikde nečúhalo.
- Na cesto vyklopíme náplň a rovnomerne uhladíme. Zvyšok cesta rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.
- Rozšľaháme zvyšné vajcia, trochu potrieme okraj koláčovej formy po celom obvode a zaklopíme tenkou plackou.
- Opäť zatlačíme všade tak, aby bolo dobre utesnené a náplň nikde nevykukovala von.
- Povrch potrieme zvyškom vajíčka a na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou, aby mohla odchádzať para.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 35–40 minút dozlatista.
- Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme aspoň 10 minút odpočinúť, kým ho naporciujeme.