Jednoduchá príprava a lahodná chuť sú pri tomto slanom pokrme prvoradé. Môže to byť pokojne aj hlavné jedlo, alebo len popoludňajšia desiata. Recept je inšpirovaný Stredozemným morom.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1/2 kocky studeného nesoleného masla
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice studenej vody
Na náplň:
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/4 hrnčeka vody
- 4 veľké cibule nakrájané na tenké plátky
- 1 lyžička morskej soli
- 2 rozšľahané vajcia
- 1 vrchovatá lyžica dijonskej horčice
- Na ozdobu:
- 5–6 vetvička tymiánu
- 6–8 olív
Postup:
- Maslo nakrájame na malé kúsky, dáme do nádoby kuchynského robota, prisypeme múku so soľou a zhruba desaťkrát rozmixujeme stlačením pulzného tlačidla.
- Pridáme vodu a znova 10x zapulzujeme, aby sa vytvorila textúra podobná kukuričnej múke.
- Zmes preložíme na čistú pracovnú plochu a začneme postupne spracovávať rukami, kým sa všetko nespojí v cesto, z ktorého utvoríme guľu, zakryjeme voskovým papierom a dáme na 30 minút vychladiť do chladničky.
- Koláčovú formu vyložíme papierom na pečenie a vyberieme cesto z chladničky.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na veľkosť formy, vložíme dovnútra a prsty vytvarujeme okolo okrajov. Na niekoľkých miestach cesto prepichneme vidličkou a dáme na 2 hodiny do chladničky.
- Po dvoch hodinách si predhrejeme rúru na 200 stupňov a prikryjeme cesto vo forme papierom na pečenie, nasypeme do nej sušené fazule a dáme piecť do strednej časti rúry na 10 minút.
- Potom odstránime fazuľu aj s papierom a necháme ešte ďalších 5 – 10 minút piecť. Medzitým si pripravíme náplň.
- Na panvici zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, soľ a vodu. Restujeme za občasného miešania na miernom ohni zhruba 30 minút.
- Cibuľu preložíme do misy a odložíme zatiaľ bokom, aby vychladla. Potom cibuľu precedíme, aby sa zbavila prebytočnej tekutiny a zmiešame s rozšľahanými vajcami.
- Predpečené cesto vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom ho potrieme dijonskou horčicou. Rozprestrieme naň rovnomerne cibuľovú zmes a ozdobíme tymianom s olivami.
- Vložíme do rúry a pečieme cca 30-40 minút na 180 stupňov, až kým nebude okraj koláča zlatisto hnedý.
- Hotové vyberieme z rúry, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a môžeme nakrájať na kúsky a podávať.