Tento šalát je ľahký, s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom kalórií. Navyše je prirodzene bez lepku a skvele vás zasýti. Užite si ho!
INGREDIENCIA
- 2 šálky pohánky
- 3 veľké červené repy
- 50 g baby špenátu
- 2-3 veľké šampiňóny
- ½ póru, bielej a zelenej časti, nakrájané na plátky
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- 1/3 lyžičky hrubej morskej soli
- čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice lieskových orechov, nasekaných
- 3 lyžice olivového oleja
- 1-2 lyžice balzamikového octu
- čerstvá petržlenová vňať na servírovanie
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 200 °C.
- Červenú repu olúpeme a nakrájame na veľké kocky.
- V mažiari si pripravíme rozmarínovú soľ roztlčením suchého rozmarínu a morskej soli na jemný prášok.
- Vložíme kúsky červenej repy do misky.
- Pokvapkáme 1 lyžicu olivového oleja a 1 lyžicu balzamikového octu a ochutíme rozmarínovou soľou a korením.
- Pečieme asi 40 minút, kým kúsky repy nezmäknú.
- Starostlivo skontrolujeme, či pohánka neobsahuje drobné kamienky a nečistoty (neodporúčame ju však oplachovať, pretože sa potom stáva kašovitou).
- Do malého hrnca so sklenenou pokrievkou vložíme pohánku a pridáme 3 hrnčeky / 720 ml vody, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu.
- Nesolíme ju, kým nie je uvarená, pretože soľ negatívne ovplyvňuje textúru pohánky.
- Akonáhle sa voda privedie do varu, stiahneme plameň na minimum a varíme na miernom ohni, kým sa všetka voda nevstrebe.
- Akonáhle sa voda úplne vsiakne, hrniec necháme ďalších 10 minút (s pevne nasadenou pokrievkou), aby sa pohánka dovarila vo vlastnej pare.
- Na panvici rozohrejeme zvyšné dve lyžice olivového oleja.
- Pridáme nakrájaný pór a orestujeme na miernom ohni takmer do mäkka.
- K póru pridáme na kocky nakrájaný cesnak a restujeme, kým nebude priesvitný a voňavý.
- Ďalej pridáme nakrájané šampiňóny a vyprážame, kým nie sú hotové.
- Dochutíme soľou a korením a lyžicou balzamikového octu.
- Necháme variť.
- Pridáme špenát a necháme ho zvädnúť.
- Nakoniec pridáme uvarenú pohánku.
- Dobre premiešame a dokoreníme.
- Rozdelíme do misiek, navrch dáme pečené kúsky červenej repy, lieskové orechy a trochu čerstvej petržlenovej vňate.