Upiecť chlieb od nuly nemusí byť vôbec tak zložité, ako sa na prvý pohľad zdá? Tento nadýchaný chlieb z pohánky zvládnu aj úplní začiatočníci. Pohánková múku dodáva tomuto výdatnému pečivu výživnosť a orechovú chuť. Navyše je prirodzene vegánsky!
INGREDIENCIA
- 2 lyžice ľanovej múky
- 7 lyžíc vody
- 1 a ¾ šálky hladkej múky
- ½ šálky pohánkovej múky
- ¼ šálky psyllia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 a ¼ lyžičky sušeného droždia
- 2 lyžice kokosového cukru
- ½ lyžičky soli
- ⅓ šálky olivového oleja
- 1 lyžička jablčného octu
- 1 a ½ šálky nesladeného mandľového mlieka, teplého
- ¼ šálky slnečnicových semienok
POSTUP
- Formu na chlieb vyložíme papierom na pečenie.
- Dáme bokom.
- V malej mise zmiešame ľanovú múku a vodu a necháme 5 minút stáť, aby sa z nich stala gélovitá hmota.
- V mixéri prešľaháme múku, psyllium, prášok do pečiva, droždie, cukor a soľ.
- Pridáme zvyšné ingrediencie a šľaháme do hladka. (Zmes bude lepkavá.)
- Cesto vložíme do pripravenej formy a rozotrieme mokrou stierkou.
- Posypeme semienkami, prikryjeme a necháme na teplom mieste 45-60 minút kysnúť, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Keď cesto vykysne, odkryjeme a vložíme do rúry na 45–50 minút.
- Chlieb by mal byť hotový, keď po poklepaní znie duto a zvonku je kôrka.
- Pred krájaním na 16-18 plátkov necháme cesto úplne vychladnúť na mriežke.
- Chlieb zostane čerstvý až 3 dni, keď je uložený vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.