Pohánkový chlieb

Pohánkový chlieb

Upiecť chlieb od nuly nemusí byť vôbec tak zložité, ako sa na prvý pohľad zdá? Tento nadýchaný chlieb z pohánky zvládnu aj úplní začiatočníci. Pohánková múku dodáva tomuto výdatnému pečivu výživnosť a orechovú chuť. Navyše je prirodzene vegánsky!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice ľanovej múky
  • 7 lyžíc vody
  • 1 a ¾ šálky hladkej múky
  • ½ šálky pohánkovej múky
  • ¼ šálky psyllia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 a ¼ lyžičky sušeného droždia
  • 2 lyžice kokosového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • ⅓ šálky olivového oleja
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 a ½ šálky nesladeného mandľového mlieka, teplého
  • ¼ šálky slnečnicových semienok

POSTUP

  1. Formu na chlieb vyložíme papierom na pečenie.
  2. Dáme bokom.
  3. V malej mise zmiešame ľanovú múku a vodu a necháme 5 minút stáť, aby sa z nich stala gélovitá hmota.
  4. V mixéri prešľaháme múku, psyllium, prášok do pečiva, droždie, cukor a soľ.
  5. Pridáme zvyšné ingrediencie a šľaháme do hladka. (Zmes bude lepkavá.)
  6. Cesto vložíme do pripravenej formy a rozotrieme mokrou stierkou.
  7. Posypeme semienkami, prikryjeme a necháme na teplom mieste 45-60 minút kysnúť, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
  8. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  9. Keď cesto vykysne, odkryjeme a vložíme do rúry na 45–50 minút.
  10. Chlieb by mal byť hotový, keď po poklepaní znie duto a zvonku je kôrka.
  11. Pred krájaním na 16-18 plátkov necháme cesto úplne vychladnúť na mriežke.
  12. Chlieb zostane čerstvý až 3 dni, keď je uložený vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Nakrájaný chlieb z pohánky na drevenej doske. Vedľa neho je položený nôž.
www.nourishingniki.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.