Tento pečený pokrm je šťavnatý, zdravý a veľmi chutný. Skvele sa hodí na špeciálne oslavy alebo ako sviatočný obed, pretože aj krásne vyzerá.
INGREDIENCIA
- 2 stredné králiky (naporciujte ich alebo požiadajte o naporciovanie svojho mäsiara)
- 6-7 veľkých mrkví, nakrájaných na kolieska
- 3 veľké cibule, rozpolené a nakrájané na plátky
- 1 paprika, rozpolená a nakrájaná na plátky
- 200 g šampiňónov
- 10 strúčikov cesnaku, olúpaných a nasekaných
- 10 čerstvých alebo suchých bobkových listov
- 5 vetvička čerstvého rozmarínu
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 3 polievkové lyžice soli + viac
- 3 lyžice čierneho korenia
- 1 šálka bieleho vína
- 3-4 šálky vody (prevarené a teplé)
- 1 šálka oleja
- nasekaná petržlenová vňať
POSTUP
- Deň vopred opláchnite králičie mäso pod studenou vodou, vložte do veľkého hrnca a zalejte studenou vodou.
- Dajte do chladničky.
- Ráno vodu vylejte, králika opláchnite a hrniec znovu naplňte studenou vodou, pridajte králika a nechajte ho sedieť vo vode minimálne 12 hodín.
- Králika vyberte z vody a položte ho na papierové obrúsky, aby odkvapkali.
- Zakryte papierovou utierkou, aby králik poriadne uschol.
- Potom ho preneste do veľkého hrnca.
- Do veľkej panvice na strednom plameni pridajte 1/2 hrnčeka oleja.
- Keď je olej horúci, pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte 7 minút, kým cibuľa nezozlátne, pridajte nakrájanú mrkvu a varte ďalších 8-10 minút.
- Pridajte nakrájanú papriku, cesnak a huby a podľa potreby soľ a korenie.
- Varte ďalších 5-7 minút.
- Zmiešajte 3 lyžice soli, 3 lyžice korenia a 3 lyžice múky a pridajte ku králikovi, dobre premiešajte, pridajte soľ a korenie a premiešajte.
- Na veľkej panvici zohrejte 1/2 šálky oleja.
- Keď je olej horúci, pridajte na panvicu králika v jednej vrstve a opekajte z každej strany 5-7 minút do zlatista.
- Preložte do misky a opakujte so zvyškom králika.
- Akonáhle je králik opečený a zelenina orestovaná, predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Pripravte si holandskú rúru alebo zapekaciu misu s objemom 10 litrov.
- Prvá spodná vrstva je vrstva opečeného králičieho mäsa, na ňu dajte vrstvu restovanej zeleniny, 5 strúčikov cesnaku a 5 bobkových listov.
- Pridajte ďalšiu vrstvu králika, potom opäť zelenina, 5 strúčikov cesnaku a 5 bobkových listov.
- Prilejte 1 šálku vína a 3 šálky vody.
- Navrch položte 3 vetvičky rozmarínu, prikryte pokrievkou a dajte do rúry.
- Pečte 1 hodinu a 20 minút.
- Vyberte z rúry, vyhoďte vetvičky rozmarínu, ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyšnými vetvičkami čerstvého rozmarínu.
Máme pre vás aj luxusné recepty s bravčovým mäsom na paprike 6x inak. Vyskúšajte ich všetky!