Táto torta zo špenátu je jasne zelená, ale chuť špenátu vyprchá, takže vám vzikne krásny dezert s vanilkovou chuťou. Je vynikajúca ao niečo zdravšia ako bežné torty. Ideálne ako narodeninovú tortu, ale hodí sa na každú príležitosť.
INGREDIENCIA
- 3 šálky (150 g) čerstvého špenátu
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ¾ šálky (150 g) cukru
- ⅔ šálky (100 g) hladkého jablčného pyré
- ½ šálky (100 ml) rastlinného oleja
- 2 hrnčeky (250 g) hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
Na vanilkovú polevu:
- 75 g masla
- 2 šálky (250 g) práškového cukru, preosiateho
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica mlieka
- posypky na ozdobu (voliteľne)
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 °C.
- Dve 20 cm tortové formy vymastíme tukom a vyložíme papierom na pečenie.
- Špenát dusíme, kým nezvädne.
- Vložíme ho pod studenou vodou, zlejeme a vytlačíme prebytočnú vlhkosť.
- Tyčovým mixérom ho rozmixujeme na kašu a dáme bokom.
- Vajcia, olej, vanilku, jablčné pyré a cukor dobre prešľaháme.
- Zašľaháme špenátové pyré.
- Preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Nalejeme do pripravených foriem a pečieme 25 minút alebo kým zapichnutá špajľa nevyjde čistá.
- Necháme 5 minút ochladzovať vo forme a potom otočíme na mriežku, aby nám torty úplne vychladli.
- Všetky ingrediencie na vanilkovú polevu šľaháme dohromady, kým nebudú nadýchané.
- Ak je treba, pridáme ešte trochu mlieka alebo práškového cukru (pre ideálnu konzistenciu).
- Necháme v chlade, kým nebudeme pripravení polevu namazať na úplne vychladnutú tortu.
- V prípade potreby ozdobíme posypom.
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na cestoviny so špenátom . Sú rýchle a luxusné!