Nálevov na zavarenie cukety je veľa, môžete využiť sladkoslaný nálev. Najobľúbenejšie je však ten sladkokyslý.
Budete potrebovať
- 1/3 litra vody
- 2/3 litra octu
- lyžička soli
- 100 g cukru
Postup prípravy
- Vodu vlejte do hrnca, pridajte ostatné suroviny a priveďte do varu.
- Akonáhle vzniknutý roztok prejde varom, odstavte ho a nechajte vychladnúť.
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na konzervovanie cukiet klasickým spôsobom a to pomocou zaváracieho hrnca.
Budete potrebovať
- cukety
- nálev
- korenie – bobkový list, nové korenie, guličky čierneho korenia
- kolieska mrkvy a chrenu
- zaváracie poháre s viečkami
- zavárací hrniec
Postup prípravy
- Cukety očistite, umyte a nakrájajte na štvrtiny.
- Je veľmi dôležité, aby ste pred skladaním cukiet do pohárov, všetky zaváracie poháre sterilizovali aj s viečkami.
- Špalíčky cukiet naukladáme do pohárov, pridajte korenie, koliesko mrkvy a chrenu – vďaka chrenu budú cukety chrumkavé.
- Zalejte nálevom a poháre viečkami uzavrite.
- Vložte poháre od zaváracieho hrnca tak, aby sa nedotýkali, podlejte ich vodou.
- Zavárajte pri teplote 90 stupňov po dobu 20 minút.
- Akonáhle je hotovo, poháre vytiahnite a otočte ich dnom nahor.
- Nechajte vychladnúť a ukladnite do pivnice.
Máme pre vás aj luxusné recepty na nakladanú kapustu do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!