Finišujete prípravy na vianočné sviatky alebo chystáte nejakú oslavu a chcete svojich blízkych aj priatelia potešiť bavorskými perníčkami, ale už na ne nemáte čas? Ideálne je, urobiť lebkuchen ako klasickú liatu buchtu. Chuť je takmer totožná a všetci sa budú olizovať až za ušami.
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 180 g hnedého cukru
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 1 štipka soli
- 250 g mletých mandlí
- 250 g mletých lieskových orechov
- 100 g nasekaných mandlí
- 100 g plátkov mandlí
- 100 g nasekaných lieskových orechov
Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 5-6 lyžíc rumu
- 1 hrsť lúpaných mandlí
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 175 stupňov a pripravíme si pekáčik s vyšším okrajom.
- Na suchej panvici opražíme nasekané mandle a lieskové orechy, aby získali zlatistý nádych.
- V mise našľaháme vajcia s cukrom a medom do hustej krémovej peny.
- Vmiešame korenie a mleté orechy s mandľami. Ako posledné prisypeme opražené orechy s mandľami a zamiešame
- Cesto rozotrieme do pekáča vyloženého papierom na pečenie a povrch posypeme olúpanými mandľami.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 minút. Potom necháme hotový perník trochu vychladnúť.
- Nakoniec zmiešame rum s práškovým cukrom a vytvoríme hladkú polevu, ktorá bude tekutejšia.
- Hotovou polevou potrieme povrch perníka a necháme tak 20 minút odpočívať.
- Nakoniec nakrájame na kúsky v tvare diamantu a môžeme podávať.