Tento pokrm sa radí medzi britské národné jedlá, ktoré patria k tým najobľúbenejším vôbec. Zakúpiť ho tam môžete v podstate na každom rohu v jednom z mnoho tisíc obchodov.
Avšak nie je nad to, keď si človek pripraví také jedlo v pokoji domova. Pre milovníkov rýb nie je na škodu omrknúť napríklad recepty na šťuku .
Ingrediencie:
Na rybu:
- 7 polievkových lyžíc hladkej múky
- 7 lyžíc kukuričného škrobu
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- Morská soľ podľa chuti
- Štipka čerstvo mletého čierneho korenia (kto má rád ostrejší, môže dať 1/4 lyžičky)
- 1/3 hrnčeka studeného tmavého piva
- 1/3 hrnčeka studenej perlivej vody
- 4 kusy rybieho filé
Na hranolky:
- 1 200 g olúpaných zemiakov
- 1 liter rastlinného oleja alebo masti na vyprážanie
Postup:
- Do veľkej misy dáme 5 lyžíc múky, pridáme kukuričný škrob, kypriaci prášok do pečiva a premiešame. Trochu osolíme, okoreníme a znova zamiešame.
- Za stáleho šľahania vidličkou prilejeme do múčnej zmesi pivo a potom perlivú vodu. Šľaháme tak dlho, pokiaľ sa všetky suroviny nespoja a nevznikne husté hladké cesto.
- Takto pripravené cesto uložíme do chladničky a necháme aspoň 1 hodinu odležať.
- Medzitým nakrájame olúpané zemiaky na tvar hranolčekov, dáme do sitka a dôkladne opláchneme pod prúdom studenej vody.
- Prepláchnuté hranolky dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, privedieme k miernemu varu a necháme variť po dobu 3 až 4 minút.
- Potom opatrne precedíme cez sitko a osušíme papierovými utierkami. Necháme rozložené na utierkach, zakryjeme ďalšími papierovými utierkami a uložíme do chladničky, kým ich nebudeme spracovávať.
- Rybie filé zľahka osušíme papierovými utierkami a dochutíme troškou morskej soli.
- Zahrejeme olej vo fritéze alebo veľkej hlbokej panvici na cca 175 až 180 stupňov a začneme vyprážať po častiach pripravené hranolky, vždy každú várku zhruba 2–3 minúty. Dôležité je, aby nezačali hnednúť. Vyberieme ich z oleja, necháme odkvapkať a odložíme zatiaľ bokom.
- Na tanier dáme zvyšné 2 lyžice múky, filé v nej z oboch strán obalíme a oklepeme prebytok múky späť do taniera. Vyberieme cesto z chladničky a pomúčené filety v ňom dôkladne obalíme.
- Skontrolujeme, či má olej stále 175 až 180 stupňov a ponoríme doň filety. Smažíme ich približne 8 minút alebo pokiaľ nie je cesto pekne zlatisté a chrumkavé, pričom pravidelne obraciame dierovanou lyžicou.
- Osmažené filety vyberieme z oleja a odložíme na tanier kam predtým položíme papierové utierky. Osolíme a zakryjeme pergamenovým papierom. Udržujeme ich horúce.
- Potom zahrejeme olej až na 200 stupňov a vhodíme doň znovu osmažiť p častiach hranolky, aby získali zlatistý nádych a boli chrumkavé.
- Hotové vyberieme z oleja, scedíme a dochutíme soľou. Ihneď podávame spolu s osmaženou rybou, aby bolo jedlo horúce.