Lahodne pikantný, chutný, a pritom jednoduchý ako facka. Presne taký je tento vynikajúci pokrm, ktorý si zamilujete už od prvého ochutnania. Pre niekoho možno trochu hustý, ale verte, že práve to z neho robí skutočnú lahôdku.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 hrnčeka zelenej alebo hnedej šošovky
- 6 hrnčekov) hovädzieho alebo kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
- 2 veľké mrkvy
- 2 veľké stonky zeleru
- 2 veľké zemiaky
- 1 vetvička čerstvého tymiánu (alebo 1/2 lyžičky sušeného tymiánu)
- 3/4 lyžičky jemnej morskej soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička slnečnicového oleja
- 3 údené klobásy alebo iné údené klobásy (v prípade potreby bezlepkové)
- 2 stredné cibule nakrájané na krúžky
- 1 polievková lyžica medu
- 3 lyžice červeného vínneho octu
Postup:
- Šošovku dôkladne prepláchneme v site a potom ju namočíme zakrytú niekoľkými centimetrami vody minimálne na 2 hodiny alebo lepšie až na 8 hodín.
- Namočenú šošovku precedíme a zmiešame ju s vývarom vo veľkom hrnci.
- Privedieme do varu, potom znížime teplotu a bez pokrievky varíme cca 15 až 20 minút, až bude šošovka mäkká a kašovitá. To zistíme ochutnávkou alebo stlačením šošovky medzi prstami, ale musíme dať pozor, aby nedošlo k obareniu prstov.
- Zatiaľ čo sa šošovka varí, ošúpeme si mrkvu a nastrúhame najemno, zatiaľ čo zeler nakrájame na drobné kúsky.
- Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky o veľkosti 1–2 cm. Zeleninu pridáme k šošovke, dochutíme soľou, čiernym korením a tymianom.
- Zeleninu so šošovkou privedieme späť do varu, znížime teplotu a varíme odkryté ešte ďalších 10 minút. Dôležité je, aby bola všetka zelenina ponorená pod vriacim vývarom.
- Zatiaľ čo sa zelenina dusí, rozpálime panvicu s olejom. Nakrájame klobásu na plátky a potom ju opečieme na oleji z oboch strán dozlatista. Plátky párkov vyberieme na tanier a tuk z klobás necháme na panvici.
- Pridáme na panvicu nakrájanú cibuľu a restujeme, kým neskaramelizuje a nezíska zlatohnedý nádych. Pridáme niekoľko lyžíc vody, aby sa uvoľnili opečené kúsky z klobások, a pokračujeme vo varení cibule, kým nezozlátne a voda sa neodparí.
- Keď je zelenina mäkká, pridáme do šošovky med, červený vínny ocot a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Dochutíme korením a podľa potreby dosolíme. Do hrnca pridáme klobásy aj skaramelizovanú cibuľu, a ešte raz jemne premiešame.
- Ako príloha je ideálny chrumkavý čerstvý chlieb a tiež dobre vychladené pivo.