Tento viedenský dezert vás zaujme už počas prípravy svojou neprekonateľnou arómou. Ostatne palacinkové cesto, hrozienka a jablká, sú skvelá kombinácia. Svojich blízkych potešíte a zároveň pohladíte chuťové poháriky každého, kto váš výtvor ochutná.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 30 g kryštálového cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 4 celé vajcia
- 300 ml plnotučného mlieka
- 40 g čerstvého nesoleného masla
- 1 hrsť hrozienok
- 1 hrsť blanšírovaných mandlí
- 1 polievková lyžica práškového cukru na posypanie
Na jablčnú omáčku:
- 1 kg jabĺk
- 80 ml vody
- 2 vrecká vanilkového cukru
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 tyčinku škorice
- Šťavu z 1/2 chemicky neošetreného citróna
Postup:
- Oddelíme žĺtok od bielkov do dvoch rôznych misiek. Do misy k žĺtkom preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, mlieko a vypracujeme hladké cesto.
- V druhej mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a veľmi opatrne vmiešame do cesta vareškou.
- Pripravíme si panvicu, ktorú je možné dať aj do rúry a pri strednej teplote na nej rozpustíme a speníme maslo, aby bolo naozaj veľmi horúce.
- Pomaly začneme vlievať cesto a pomocou stierky rozotrieme po celej panvici v rovnomernej vrstve.
- Opečme z oboch strán len ľahko a medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Panvicu vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 10 – 12 minút, kým nemá povrch zlatohnedú farbu.
- Vyberieme z rúry a natrháme pomocou vidličky na kúsky, ktoré však nemusia byť rovnako veľké.
- Pridáme hrozienka s mandľami, premiešame a panvicu vrátime späť do už vypnutej rúry.
- Medzitým sa pustíme do prípravy jablčnej omáčky.
- Jablká umyjeme, olúpeme, rozštvrtíme a zbavíme všetkých jadrovníkov.
- V hrnci privedieme do varu vodu s vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a škoricovou tyčinkou.
- Jablká rozkrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónom a vhodíme do hrnca s vodou, kde varíme na miernom ohni zhruba 15–20 minút.
- Odstavíme, vyberieme škoricu a rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
- Trhanec rozdelíme na tanier a pridáme omáčku. Tá sa môže konzumovať teplá aj studená.