Kláštorné rožteky si môžete pripraviť na množstvo spôsobov, pričom by nikdy nemala chýbať vynikajúca poleva, či už svetlá alebo tmavá.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 140 g hladkej múky
- 90 g mletých vlašských orechov
- 100 g zmäknutého čerstvého masla
- 40 g práškového cukru
- 1 žĺtok
Na ozdobu:
- Biela čokoláda
- Mliečna čokoláda
- Horká čokoláda
- Vlašské orechy
- Kokos
Postup:
- Hladkú múku s práškovým cukrom preosejeme do misy, pridáme vlašské orechy, zmäknuté maslo aj žĺtok a uhniteme hladké cesto.
- Cesto môžeme spracovať do malých valčekov odoberaním rovnakých kúskov hmoty a potom vytvarovať rožok.
- Môžete tiež cesto vyváľať medzi dvoma veľkými mikrotenovými vreckami alebo potravinárskou fóliou na plát s hrúbkou cca 0,5 cm, a potom vykrájať formičkou na rožky, aby boli všetky rovnaké.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a rožky opatrne naukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 10–15 minút, kým cukroví nezíska ľahko ružovkastú farbu.
- Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme polevu. Kto chce len jeden druh, urobí jeden, inak si v jednotlivých miskách rozpustíme čokoládu a vychladnuté rožteky do nej namáčame.
- Pokiaľ sa nám nebude chcieť namáčať, jednoducho natrieme vrstvu polevy na rožky pomocou mašlovačky a posypeme vlašskými orechmi či kokosom, prípadne oboma.
- Počkáme až poleva úplne zaschne a môžeme podávať.