Bajgle, ako sa týmto rožkom tiež hovorí, sú ideálnym pohostením napríklad k popoludňajšej káve, alebo napríklad ráno ku kakau. Majú skvelú chuť a nikdy nezostanete len pri jednom kúsku. Vynikajúce sú aj recepty na svätomartinské rožky , ktoré tiež nemusia byť pripravované iba vo sviatočnom období.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
- 1 lyžička práškového cukru a hladkej múky na zaprášenie
- 350 g preosiatej polohrubej múky (ak nemáme, dáme 250 g hladkej múky zmiešanej so 100 g hrubej múky)
- Štipka morskej soli
- 50 g preosiateho práškového cukru
- 2 žĺtky
- 100 g rozpusteného nesoleného masla
Na makovú náplň (na prvú 1/3 cesta):
- 100 g mletého maku
- 20 g preosiateho práškového cukru
- 1 – 2 vrecká vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica čerstvej šťavy z citróna
- 20 g masla
- 20 ml mlieka
- Hrsť sušených hrozienok namočených v horúcej vode zmiešanej s rumom
Na gaštanovú náplň (na druhú 1/3 cesta):
- 100 g uvarených a olúpaných gaštanov
- 10 g masla
- 10 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 3 – 4 lyžice smotany na šľahanie
- 1 – 2 lyžice rumu
Na orechovú náplň (na tretiu 1/3 cesta):
- 100 g vlašských orechov
- 25 g hrozienok namočených v tmavom rume
- 40 g práškového cukru
- 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica mlieka
Na dohotovenie:
- 1 celé vajcia na potretie
- 2 – 3 lyžice čerstvého nesoleného masla na potretie
Postup:
Príprava cesta
- Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, prisypeme droždie a 1 lyžičku cukru. Premiešame, poprášime trochou múky a dáme na 15 minút odstáť na teplé miesto.
- Medzitým do veľkej misy dáme múku, soľ, cukor a premiešame. Pridáme žĺtky, rozpustené maslo, zamiešame a nakoniec prilejeme kvások.
- Uhniteme hladké cesto, ktoré by nemalo byť ani veľmi lepkavé, ani príliš hutné.
- Vytvarujeme z neho guľu, dáme do misy, posypeme trochou múky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 a 1/2 hodiny.
Príprava makovej náplne:
- Do malej hlbokej panvice dáme mletý mak, oba druhy cukru, citrónovú kôru, šťavu, maslo a mlieko.
- Zahrejte na strednom ohni a miešame, kým nebude mať náplň veľmi hladkú textúru.
- Pridáme hrozienka a necháme chvíľu vychladnúť. Než budeme náplň používať, uložíme ju do chladu.
Príprava gaštanovej náplne:
- Gaštany dáme do nádoby mixéra, prihodíme maslo, práškový aj vanilkový cukor a rozmixujeme.
- Prilejeme smotanu na šľahanie a mixujeme, až má náplň hladkú konzistenciu. Pridáme rum a dochutíme.
- Správna náplň nesmie byť veľmi riedka, ale ani hustá. Dáme do chladničky vychladiť, než budeme plniť rožky.
- Príprava orechovej náplne
- Do malej misy dáme vlašské orechy, cukor, citrónovú kôru a mlieko. Miešame najlepšie stierkou, kým nezískame hladkú textúru.
- Vmiešame hrozienka a dáme do chladničky.
Rožky:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si 3 plechy vyložené papierom na pečenie.
- Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 3 rovnako veľké diely. Dva diely dáme späť do chladu a tretí diel vyvaľkáme na tvar obdĺžnikov, z ktorého vykrájame nožom alebo radielkom trojuholníčky.
- Vezmeme makovú náplň a rozdelíme na jednotlivé trojuholníčky. Od širokej strany opatrne zrolujeme až k špičke a vytvarujeme do písmena C.
- Takto spracujeme aj zvyšné dva diely cesta a gaštanovú aj orechovú náplň.
- Naukladáme na jednotlivé plechy podľa druhu a necháme ešte zhruba 10 minút kysnúť. Potom rožky ešte rukami trochu roztiahneme, aby boli väčšie ao niečo tenšie.
- Potom všetky rožteky potrieme žĺtkom, ktorý rozmiešame s trochou vody. Necháme zaschnúť.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, až bude povrch zlatisto hnedý. Vyberieme z rúry, preložíme opatrne na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
- Nakoniec potrieme rozpusteným maslom. Rovnaký postup platí pre všetky 3 druhy náplne.